Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Василівна Карпенко

«Все, що рашисти не змогли вивезти, вони побили, потрощили»

переглядів: 20

Сім’я фермерів виїхала з окупованого села на Запоріжжі тільки тому, що у жінки почала розвиватись ракова пухлина. Згодом сусіди прислали відео, як окупанти трощать їх пограбований будинок

Зараз мені 60 років, чоловікові – 62. Ми були фермерами, жили в Запорізькій області, в селі Новокарлівка, зараз в цьому селі проходить якраз лінія фронту. Це було перше село, окуповане із Запорізької області.

В перший день в це все не вірилось. А менше ніж через місяць нашим селом йшли вже такі колони, що було страшно. Техніка йшла по дві-три години поспіль.

Коли почалася повномасштабна війна, у нас стояли воїни ЗСУ. Ми з чоловіком їх годували, і хтось здав це рашистам. А коли почалася окупація, ми були в повній ізоляції: нас із села майже два місяці не випускали і не впускали, не дозволяли навіть хліб завозити. Ми пекли і допомагали сусідам, А окупанти ходили і казали: «Ви же кормілі ЗСУ - вот сідітє і жуйтє травку». А у нас село невеличке, в основному пенсіонери за 70 років, от уявіть, як було їм. 

У рашистів у головах, напевно, все перекрито. Не дозволяли нам в хатах топити, казали: «Єслі будєт ідті дим, будут сюда стрєлять». Був березень, але йшов сніг, було холодно, а вони людям не дозволяли навіть топити. 

Померла сусідка, і рашисти навіть не дозволили поховати її на кладовищі. Сказали: «Ви нє достойни кладбіщенской землі, заройтє у сєбя в саду, і всє». Оце так ми жили. 

У травні ми вивезли тільки доньку з онуками, а самі ще цілий місяць прожили в погребі. Це жуть, як страшно, коли біля тебе стоїть танк, а ти хоч і в погребі, а стріляє так, що земля двигтить.  

Я захворіла, почав рости здорово живіт: з'явилася грижа. То ми просили дозволу, на виїзд. Дякую нашим врачам пологівським за довідку, що потрібно стаціонарне лікування і хірургічне втручання в лікарні. І ми з Поліг виїжджали через Василівку, на блокпостах і кругом пред'являли дозвіл на виїзд від коменданта. 

Окупанти в нас тільки питали, чому ми їдемо до Запоріжжя, а не у Ростов чи Крим. Ну, ми їм пояснювали, що в нас живуть родичі в Запоріжжі. Та й вигляд у мене був не найкращий. Коли сюди приїхали, то виявили у мене онкозахворювання - до цього часу хіміотерапію проходжу.  Ми думаємо, що це війна зіграла таку роль.  

У нас із чоловіком було небагато землі, але ми фермерували. Окупанти у нас все побили і покрали техніку. Поле наше згоріло: якраз із нашої пшениці вони стріляли і, звичайно, по ним летіло. Ми самі дзвонили нашим хлопцям і казали: «Бийте їх!» 

Моя мама померла в окупації п'ять місяців тому, ми не змогли навіть поїхати і поховати її. Сусіди поховали її скраєчку, дякувати їм. Будинків немає ні у нас, ні у дітей. Сусіди, які ще залишилися, знімали відео: все, що не змогли рашисти вивезти, вони побили, потрощили. Я навіть не можу пояснити логіку їхню. Все, що можна було грабувати, вони грабували.

Наші люди розділилися: були такі, кого я вважала людиною, а виявилося, що це свиня, воно перше всіх здавало. А людина, про яку всі думали, що це ні риба, ні м'ясо, показала себе з найкращого боку. Війна перешерстила багато знайомих наших, навіть рідних. А це дуже важко це сприйняти. 

Дуже хочеться заснути, а вранці прокинутися і сказати: «Боже, який жахливий сон наснився! Ось - мій будинок і все моє, що було».

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новокарлівка 2022 2023 2024 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій