Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Юлія

«Вражає реакція дітей»

переглядів: 42

Я працюю у сільській школі вчителькою початкових класів. Вранці 24 лютого ми прийшли у порожні класи, тому що вже всі батьки знали, що розпочалася війна. Був хаос, паніка, нерозуміння, що буде далі. 

Ми чуємо обстріли, і до нас прилітало, але це все дрібниці порівняно з тим, що доводиться витримувати нашим хлопцям на фронті. Морально складно, тому що кількох хлопців, з якими спілкувалася і знала, поховали. 

Шокувала реакція моєї шестирічної дитини на обстріли. Коли так стріляють, що аж земля двигтить, дитина вже знає, куди бігти, ховається у закуток і кричить: «Мамочко, нікуди не йди, я хвилююсь за тебе!». Коли син чує обстріли, заспокоює мене і каже, що це наші. Тобто вражає реакція дітей.

Світло, газ – це пройдений етап. Їжа є: своя картопля і цибуля. У селі трішечки легше, бо все своє. Ділимося з іншими людьми тим, що виростили самі.

До війни були плани. Ми вперше у житті зібралися мандрувати за кордон. 29 березня ми мали їхати, летіти, пливти. Мрії наші обірвалися. Але це - не найстрашніше. Якісь усі стали нервові, залякані. Таке враження, що спимо, і хочеться швидше прокинутися. Таке відчуття підвішеного стану. Особливо в перші місяці війни. Мені тоді здавалося, що ми стали схожими на зомбі. Цілодобово дивилися новини про війну. З нервами проблема, але ми всі живі, відносно здорові, підтримуємо одне одного і хлопців на передовій, чим можемо. 

Було бажання евакуюватися, коли було дуже страшно. Але потім перечекали і залишились. Село дуже важко покинути. Тут своє господарство, шестеро собак, я їх на собі не потягну. Якби почали постійно бомбити, ми б виїхали. А якщо влучає час від часу, то ми залишаємося. Сподіваємося, що вже нікуди й не поїдемо. 

Сподіваюсь, що війна скінчиться найближчим часом. Я молюсь, що завтра прокинемось і мені скажуть, що прийшла наша Перемога, нарешті росія від нас відчепилась і повернулася додому. 

Майбутнє своє бачу у вільній і незалежній Україні.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Покровське 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення непродовольчі товари діти перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій