Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Матвеєва

"Вранці 23 березня на дім впали ще дві авіабомби"

переглядів: 33

54-річна Олена Матвеєва загинула 23 березня 2022 року у Маріуполі. Разом із сусідами вона переховувалася у підвалі дев’ятиповерхівки на вулиці Металургійній, 19, на яку починаючи від 05:40 з різницею у кілька хвилин російські військові скинули дві авіабомби.

Вранці 23 березня на дім впали ще дві авіабомби

Повномасштабна війна застала Олену у Маріуполі. Вона гляділа свого п’ятирічного онука, поки донька з чоловіком поїхали за кордон на відпочинок.

«17 лютого ми полетіли. Залишили дитину з мамою. Назад добиралися з великими труднощами. 6 березня змогли заїхати. Місто горіло вже. Світла і води не було. Зв'язку також. Ми з чоловіком приїхали до мами, переночували і вирішили спробувати виїжджати. Було дуже страшно. Не знали, хто загине: вона чи ми. Нам пощастило, ми вибралися. Машину не розірвало. А ось мамі – ні. Вона не поїхала з нами, бо в місті залишався дідусь, її батько. Запаси їжі були», – розповіла донька загиблої Катерина.

20 березня 2022 року внаслідок авіаудару по будинку на вулиці Металургійній, 19 загорілися три під'їзди. А вранці 23 березня на дім впали ще дві авіабомби. Загинули щонайменше 37 людей, зокрема 9 дітей.

«Тіло мами пролежало під завалами два місяці. Її 82-річний батько щодня ходив і чекав. Тільки у травні почали розбирати будинок. Дідусь забрав тіло і повіз на своїй тачці. Я коли про це дізналася, дуже плакала. Мою маму і на тачці… Але потім зрозуміла, що так я хоч знаю, де вона. І ось тільки 11 вересня 2023 року я її поховала. Зі священиком, в труні, а не в пакеті. Сил немає від втрати», – сказала донька.

Олена Матвеєва була жителькою Маріуполя. Виховала доньку. Обожнювала онука. Була підприємницею, здавала в оренду квартири. Любила подорожі.

«Мама була дуже життєрадісна. Мала багато талантів: малювала, шила, танцювала. Займалася спортом, городами. Ніколи не сиділа на місці», – сказала донька.

В Олени Матвеєвої залишилися донька, зять, онук, батько та сестра. 

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення перший день війни Обстріли Маріуполя Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій