Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Федорівна Губа

«Вогонь перекинувся на будинок і підвал, в якому ми сиділи»

переглядів: 84

Мені 35 років. Ми з чоловіком і двома дітьми жили в місті Василівка Запорізької області. 

28 лютого у наш двір прилетів снаряд. Він влучив в автомобіль – той загорівся. Вогонь перекинувся на будинок і підвал, в якому ми сиділи. Я з дітьми під обстрілами побігла до сусідів, а чоловік гасив пожежу. Сусіди прийшли йому на допомогу незважаючи на те, що над головою літали снаряди. 

На початку війни було проблематично придбати продукти. Добре, що люди виносили хоча б щось на продаж. Ми зробили невеликий запас, а потім обмінювалися харчами з сусідами. Посадили городину. Воду набирали з колодязя. 

Окупанти поводилися нахабно, ходили по домівках. Ми мріяли дочекатися наших військових. Донька дуже хотіла цього, намалювала малюнок. 

Після референдуму ми були змушені виїхати. Ми не брали в ньому участь. Ширилися чутки, що росіяни забиратимуть чоловіків з тих сімей, які не з’явилися на референдум, тому було ризиковано залишатися.

Чоловікова мати не захотіла виїжджати. Нам було тяжко лишати її саму, але в першу чергу ми мали думати про дітей. За цей час донька замкнулася в собі. 

Ми виїхали в березні. Через негоду авто застрягло у багнюці. Це сталося у Кам’янському, де йшли обстріли. Снаряд потрапив в один з будинків. Було страшно. Добре, що місцеві чоловіки допомогли витягти автомобіль. Ми їм дуже вдячні. 

Тепер ми живемо в Запоріжжі. Тут багато фондів, які допомагають. Ми знайшли роботу. Проте дуже хочеться повернутися, відновити свій будинок і жити нормальним життям. 

Ми сподіваємося, що війна скоро закінчиться. Щодня молимося, щоб наші збройні сили перемогли. Хочемо, щоб наші діти були здоровими і жили у вільній країні.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Василівка 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій