Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Євгенівна Кавура

«Внучка бачила розстріляні автомобілі й трупи»

переглядів: 231

Тетяна Євгенівна напередодні війни приїхала з чоловіком у Київ, а її син разом із сім'єю залишився в Маріуполі. Два тижні з ними не було зв’язку, а потім їм вдалося виїхати. По дорозі вони бачили пошкоджені автомобілі й тіла тих людей, яких розстріляли російські військові

Мені 61 рік. Ми з чоловіком жили в Маріуполі. Чоловік працював на заводі Азовсталь. Прийшов туди сталеваром і допрацювався до технічного директора. Я також деякий час працювала на Азовсталі, а потім, коли народилися діти, залишила роботу. Ми вже на пенсії. У нас був гарний будинок, від якого, внаслідок обстрілів, залишилися тільки стіни першого поверху. Зараз ми з чоловіком, сином і його сім’єю мешкаємо в Києві. Син також працював на Азовсталі.

Ми з чоловіком приїхали до Києва ще до війни. У мене був перелом плечового суглоба – я була записана до лікаря. Двадцять четвертого лютого ми збиралися повертатися додому, тому що двадцять п’ятого в сина день народження. Але росіяни нам все зіпсували. Ми так і залишились у Києві. Навіть не змогли поїхати й забрати хоча б деякі речі. Все згоріло. А що не згоріло - те розікрали.

Два тижні не було зв’язку з сином та його сім’єю. Ми з чоловіком поїхали до знайомих у Львів. Зранку до вечора сиділи перед телевізором, чекали, коли оголосять «зелений коридор» з Маріуполя. Я думала, що в мене серце розірветься за цей час. Коли сказали, що буде «зелений коридор», з’явилася надія. Потім його скасували – і ми знову були на нервах. 

У сина був будинок в центрі Маріуполя. Він згорів – залишився лише фундамент. Коли син зі своєю родиною виїжджав, то бачив по дорозі розстріляні автомобілі й трупи. Все це бачила і моя онучка. 

У Маріуполі загинула дружина мого племінника. Їй було п’ятдесят років. Вона отримала смертельне поранення біля будинку, коли збиралася йти по воду. Її так і поховали біля під’їзду. 

У Маріуполі залишилися деякі знайомі. Вони надсилають фото. Усе, що було для нас дуже цінним, усе, що ми любили, окупанти знесли. 

У 2014 році ми жили в Донецьку. Виходили на мирні мітинги на підтримку України. Їздили через блокпости, щоб відвезти українським військовим воду і необхідні речі. Поки мій чоловік працював, я бігала по ринку, закуповувала для них одяг і продукти. Дуже переживали, щоб нас не зупинили на блокпосту ДНР. Коли приїжджали на наш блокпост, з радістю віддавали все, що я змогла купити. Ось так усе починалося.

Дуже хочеться, щоб якнайшвидше настав мир. Дуже багато родичів, друзів і знайомих загинуло в Маріуполі. Їх вже не повернути, а місто будемо відбудовувати. Мій чоловік – дуже досвідчений інженер. Він сподівається, що його досвід знадобиться.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло літні люди (60+) діти перший день війни Обстріли Маріуполя розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій