Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Павлівна Гридасова

«Виїхали з села фактично під обстрілами»

переглядів: 25

Ірина Павлівна з чоловіком і сином вивезли з небезпечного Кам’янського не тільки своїх рідних, а й двох стареньких сусідок

Останнім часом я жила з мамою й чоловіком у своєму будинку. Зробили ремонт і сподівались, що буде спокійна старість. Моїй мамі 90 років. Обстріли нашого села почались 27 лютого. Убили сусідку й чоловіка на одній вулиці. Снаряд прилетів, влучив у будинок – і їх розірвало.

Ми в погребі сиділи, і один чоловік, якому за вісімдесят, сказав: «Я не думав, що доживу до такого, щоб знову застати війну». Потім він зайшов до будинку, там був вибух, і його не стало. 

Наше село називають «сірою зоною». Там обстріли щодня з 27 лютого. Кам’янське бомбить авіація, гармати, танки і «Гради». 

У березні ми були змушені переїхати з Кам’янського, бо наше село постійно обстрілювали. Маму в погріб занести ми не могли, бо вона на милицях пересувається дуже повільно. Тому переважно ми її перетягували, якщо потрібно, а потім змушені були виїхати. 

У сина є машина, і в нас теж. Виїжджали на двох авто. Забрали ще двох стареньких сусідок. Я взяла двох двоюрідних братів та маму. І ми на своїх машинах усі виїхали з села фактично під обстрілами. Це було 11 березня. 

Ми добралися нормально. Нас попередили солдати на блокпості, що вночі буде сильний обстріл і якщо є можливість, то краще поїхати. Ми не збиралися довго. У чому були, у тому і виїхали. Мама вірить, що повернеться додому. Ми теж живемо цією надією.

Будинок наш наполовину зруйнований. Були влучання в дах, горіло горище. Сусід тушив. Село щодня обстрілюють. Чи буде нам куди повернутись – незрозуміло. 

Ми проживаємо в родичів у Запоріжжі на квартирі. Живемо в чужій квартирі, у чужому місті. Мамі 90 років, і вона погано почувається. Дякувати Богу за те, що в нас є дах над головою і що ми можемо прохарчуватися. Живемо надіємо, що нам буде куди повернутись, що ми зможемо відремонтувати дім. На превеликий жаль,  багатьом мешканцям нашого села вже нічого ремонтувати, в них усе розбите. 

Село на 85 % зруйноване. Знищені будинки повністю. Я працювала в інтернаті для дітей із вадами слуху. Зараз цієї школи практично немає. У нас була гімназія, і її теж практично зруйнували. Не знаю, чи буде у людей можливість щось відремонтувати. Багатьом моїм знайомим нема куди повертатись… Я не знаю, чи буде можливість щось із цим зробити.

Мама постійно питає, коли ми поїдемо в Кам’янське. Я сама чекаю цього дня. Молю Бога, щоб це сталося якнайшвидше. Щоб було куди повернутись багатьом біженцям – таким, як ми. Щоб люди мали змогу хоч щось відремонтувати. 

Нехай Бог береже всіх українців і наших солдатів!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Кам’янське 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій