Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга Миколаївна Ніконенко

«Виїхали, бо у дитини з’явилися психічні проблеми»

переглядів: 87

Я з міста Охтирка Сумської області. Працюю хореографом. До війни було багато планів. Збиралася поїхати зі своїм танцювальним колективом на конкурс у Болгарію. Щорічно ми брали участь у всеукраїнських і міжнародних конкурсах. Однак 24 лютого життя перевернулося з ніг на голову. О шостій ранку зателефонував старший син із Харкова і розповів про повномасштабне вторгнення. Потім я вийшла на балкон і почула вибухи з боку Писарівки. 

Я не знала, що робити. Моя менша дитина ходить у перший клас. Я повела її в школу, а в класі було лише троє учнів. По дорозі додому побачили російські танки. 

Ми втекли до знайомих у найближче село, але там також було небезпечно через близькість до полігону, тому повернулися додому і два тижні просиділи в підвалі.

Шостого березня, після обстрілу ТЕЦ, ми виїхали на автобусі в Полтаву, бо у дитини з’явилися психічні проблеми. Сестра, виїжджаючи до Львова, зупинялася там на нічліг. Вона попросила коменданта залишити для нас ту кімнату в гуртожитку, в якій вона ночувала. Ми досі живемо в ній. Хороший гуртожиток. Після того, як в Охтирці стало спокійніше, ми стали їздити додому на тиждень-півтора. Назовсім боїмося повертатися: раптом росіяни спробують ще раз прорватися через наше місто.

Наших трьох котів кормила бабуся, що мешкала з нами в одному під’їзді. А потім вона виїхала в Кіровоград і завезла нам котиків. 

Мені дуже сподобалася Полтава. Гарне місто. І люди тут привітні. Полтава - як другий дім для мене. Коли приїжджаю в Охтирку, сумую за нею.

Я працюю дистанційно. Дитина навчається так само. Складно, але немає іншого вибору. Ми стали більше цінувати те, що маємо.

Хочеться, щоб швидше закінчилася війна. Перемога буде за нами.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Охтирка 2022 2023 Текст Історії мирних чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення освіта житло непродовольчі товари робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій