Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віталій Вікторович Перчич

«Вісім днів чекав, щоб дістатися до дружини та дітей»

переглядів: 39

Народився я в Тернопільській області у 1975 році, але все життя провів на Херсонщині. Я застав війну в Києві. 24 лютого о п’ятій ранку зателефонували хлопцям жінки з Херсонщини, сказали, що почалася війна й пішли танки на прорив Чонгару.

Приїхав я до знайомого, що жив у Херсонській області на правому березі Дніпра, у Гаврилівці. Потім вісім днів чекав, щоб переправитися на лівий берег і дістатися до дружини та дітей. А найтяжчим було потрапити на підконтрольну територію в травні. Треба було 50 постів пройти, де перевіряли сумки, шукали наколки. Психологічно було тяжко. Я покидав Херсонщину 10 травня.

Я чекав у Бериславі 36 годин. Ми там ночували. А взагалі моя подорож зайняла 50-60 годин. Я їхав із Херсона до Кривого Рогу.

Моя дружина з Херсонської області, з села Дмитрівки. Ми тоді ще продукти мали. Коли нас окупували, то ціни підскочили втричі. Наприклад, якщо цукор перед цим коштував 25 гривень, то став коштувати 60. І це стосувалося всіх продуктів.

У мене рідня на заході України. Ми в цей період до них поїхали. Спочатку дружина – через Крим. Потім полетіла до Польщі, а звідти вже добиралася… А я виїжджав через Давидів Брід аж через півтора місяця.

Там залишилися сусіди, які за будинком доглядають, а також я попросив кума наглянути за тваринами. Вони кажуть, що після «референдуму» в них спокійно, немає бойових дій. Там окупація. Звичайно, багато стало колаборантів. Навіть мій сусід перейшов на бік росіян і став головою сільської ради.

На мою думку, українці стали дружнішими, більш відповідальними. Багато людей нам допомогли. Ми прожили в родичів два тижні, а тоді почали шукати житло, і люди відгукнулися.

Знайомі, з якими я працював у Росії, залишилися в Криму. З ними зараз немає зв’язку, ми розірвали стосунки. Вони кажуть, що ми «бандерівці» й самі винні, що на нас напали.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дмитрівка 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло діти внутрішньо переміщені особи перший день війни окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій