Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Юлія Ковалик

"Викорінимо все російське, що нам так довго насаджували"

переглядів: 4

Ковалик Юлія

10-а клас, ліцей №1 м. Хоростків Хоростківської міської ради

Вчителька, що надихнула на написання – Сарабун Оксана Михайлівна

Моя Україна майбутнього

Вже майже два роки триває кривава російсько-українська війна. Вона навчила нас не планувати наперед, бо зруйнувати усе можна в одну мить. Ми не знаємо скільки ще триватиме кровопролиття, сльози, біль і тому нічого  сказати напевне про майбутнє не можемо. Виходить говорити лише мріями. І сьогодні я, учениця Ліцею N°1 м. Хоростків, Ковалик Юлія розкажу вам свої мрії. 

Після 24 лютого вже нічого не було як раніше та й вже не  буде. Війна змінила нас з ніг до голови і скасувала всі  плани. Змінилася Україна, вже не ті люди і молимось ми  зараз про інше. Та що, якщо ми заглянемо за завісу і  спробуємо побачити, що там попереду? Кожен буде бачити  щось різне, та все ж є речі які всі ми воліли б побачити як один. Свідомі українці, солов’їна мова з кожного куточка,  ніякої більше розрухи і смертей.

Становлення українців, як нації, завжди було важким з нашими сусідами, згадаймо  лише скільки разів забороняли нашу рідну мову. Тому найперше, що хотілося б побачити і почути - це, нарешті, українська, що лине з вуст кожного.

Дуже хочеться, щоб люди нарешті зрозуміли наскільки важливою вона є, та  нарешті відмовилися від чужої мови і контенту. Це потребує немало часу, але я вірю, що колись таки ми це побачимо. Викорінимо все російське, що нам так довго насаджували і  звернемо увагу на наше вітчизняне. 

Що я бачу далі? Прекрасні українські міста, з високими будівлями і парками на місці завалів. Ви вже бачили ті  прекрасні, спроектовані дівчатами, варіанти міст? Чудово, чи  не так? Звичайно, я розумію - на це теж потрібен час, та  найголовніше, що у нас буде підтримка європейських країн  і народів. Я бачу Україну, як  сучасну європейську демократичну країну, неймовірно  гарну, з високим рівнем життя і технологіями. У нас є велична культура, яку багато століть нагло присвоювали  собі наші сусіди, тому одним з пунктів становлення справжньої вільної і незалежної неньки буде повернення свого.

Ми хочемо, щоб світ знав нас не через війну, та кризу, яку спричинило російське вторгнення, а за те, ким є насправді українці – волелюбні, творчі люди з багатою історією. 

Я бачу лише світле майбутнє для України і не важливо скільки років і зусиль на це піде, та це наш обов’язок, передати нащадкам таку країну, якою б ми хотіли її бачити. Ми розказуватимемо історії нашим дітям, як колись робили  наші бабусі та дідусі, та бажатимемо ніколи їм цього не  побачити. Сподіваюся, що українці, які зараз за кордоном повернуться і допомагатимуть відбудовувати свою державу. Звісно, багато також залишаться, частина через думку про  краще життя, частина через те, що ще не володіє своїм  життям на повну- діти війни, які стали ними не воліючи  того. Ми докладемо зусиль, щоб у майбутньому діти не  знали, що таке – війна. 

І я не хочу говорити зараз про політичні зміни, які чекають  країну після, про владу, депутатів, курс на ЄС, бо про це вже говорять у  всіх політичних журналах, а для мене головне – люди. У  моїй уяві українці – свідомі та більше ніколи не наступлять  на ті ж самі граблі, бо «хто не знає історії, той її повторить». Було б добре, якби 24 лютого було  затверджено, як день пам’яті загиблих героїв, людей,  втрачених життів і домівок у російсько-український війні. Це буде своєрідним нагадуванням. Звичайно, ми ніколи не  забудемо те, що сталося, воно залишилось у наших серцях  і душах назавжди. І коли ми проживатимемо цей день  нову через роки, десь прокидатиметься страх та полегшення, що все вже позаду. 

Не хочу говорити багато, бо зараз у всіх нас однакові бажання. Молімося, допомагаймо та головне – вірмо у нашу перемогу, яка вже, сподіваюся, близько. У нас буде час подумати після, без звуків сирен, під сльози радості…

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Хоростків 2022 2023 Текст Історії мирних діти переїзд безпека та життєзабезпечення діти Біженці Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій