Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анастасія Кравченко

"Війна змінює життя усіх"

переглядів: 372

Кравченко Анастасія, 17 років, студентка Міжрегіонального центру професійної перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців м. Кривого Рогу Дніпропетровської області

Викладач, що надихнув на написання есе: Міщук Альона Вікторівна

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

Війна… Слово, яке ми бачили тільки у книжках, фільмах та чули з розповідей людей старшого покоління. Чи думав хтось, що таке можливо? Що таке станеться з нами? Напевно ні.

Я вважала, що в нашому сучасному світі просто не може статись щось подібне. Але тепер ми живемо в цьому, у світі, де вбивають невинних мирних жителів, точно знаючи, куди вони стріляють. Зараз деякі міста схожі на руїни, а життя людей на фільми жахів.

Перед початком війни, коли тільки були тільки чутки, що це станеться, люди розділились на три категорії: ті, що вірили, ті, що не вірили, і ті, як казали: «Хай буде, що буде». Я була з категорії, що не вірили. Так, думки були, але скоріш я не хотіла в це вірити. Вважала, що в наш час це просто неможливо!

В той день все змінилося, зранку мама сказала, що почалась війна. Я не дивлюсь новин, тому не одразу все зрозуміла. В моїх очах, війна виглядала не так. Тоді цілий день не відходили від новин…Звісно було дуже страшно, але скоріше не через те, що відбувається, а через нерозуміння ситуації в цілому. Боїшся, що ось зараз все почнеться, всі ці вибухи або щось гірше, але нічого не стається – це як параноя. Через якийсь час я перестала так думати і стала жити нормальним життям, намагалась відволіктись.

Цей день назавжди залишив відбиток у житті кожної людини і в нашому з родиною також. Це наче знаходишся в одному дні, наче страшний сон і коли прокинешся почнеш звідти звідки закінчив. Життя звісно змінилося у кожного, але у когось більше, у когось менше. В нас, як думаю і у всіх, підбиті нерви. У дорослих робочі проблеми, через війну багато підприємств закрили і людей або звільнили, або платять менше ніж раніше. Війна змінює життя усіх.

Мене вразило, як швидко змінились обставини, початок війни був страшний, ворог наближався все ближче, здавалося, ще трохи і він прийде в наше місто, і все буде так страшно, як і в тих містах, куди він вже прийшов. Але історія сталася інакше. Наші воїни швидко вибивали ворогів все далі, з’явилась надія, що все незабаром закінчиться. З такою надією ми жили якийсь час, але згодом змирилися і живемо як раніше, намагаємось допомагати бійцям та намагаємось відганяти погані думки подалі.

Жити в мирі зараз неможливо, заспокоїтись і бути впевненим, що сьогодні все буде добре неможливо. Ми досі залишаємося хоч і в невеликому, непомітному, але в страху. Страху за своє життя, за життя рідних. Після закінчення війни, на мою думку, усім людям потрібен буде час на те, щоб повернутися в нормальне життя, перестати реагувати на різні звуки, більше не потрібно буде ховатися і боятися, що в твій дім прилетить ракета чи ще щось. Але відбиток залишиться назавжди, ворог все одно знаходиться близько і статися може все що завгодно.

Звичайно, минуло не так багато часу, але сказати можна дуже багато чого, кожному буде, що розповісти, у кожного різні історії, але фінал один. Війна торкнулася не тільки моєї родини і, навіть, не тільки країни, вона торкнулася цілого світу. А винна одна єдина людина, яка вважала, що все має належати їй.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Кривий Ріг 2022 Текст Історії мирних молодь безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій