Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександр Христенко

"Війна - страшна річ"

переглядів: 68

Христенко Олександр, 11-Б клас, Харківський ліцей №140

Вчитель, що надихнув на написання есе: Курганська Світлана Іванівна

"Війна. Моя історія"

Півтора роки тому всіх українців спіткала велика біда – повномасштабне вторгнення на нашу країну з боку російської федерації. Весь народ прокинувся від вибухів та сирени, ніхто не знав що коїться, допоки не увімкнули новини. Для кожного ранок 24 лютого 2022 року був своєрідним, хтось в паніці бігав і не знав, що робити, а хтось взагалі був спокійним і готувався до того, що чекало нас попереду. Для мене цей день, ці перші проміння сонця, що щойно встало, теж були особливим й в той момент я зрозумів, що життя моєї родини, життя української держави змінилося назавжди. Але давайте я Вам розповім все з самого початку.

Ранком 24 лютого 2022 року я як завжди спокійно спав, але прокинувся він гучних вибухів, що лунали за моїм вікном. На той момент я нічого не розумів, моя перша думка була: « Якісь дурні запускали феєрверки», тому я продовжив спочивати. Я прокинувся як завжди о 6:00 і пішов умиватися, після чого я взяв до рук телефона, побачив повідомлення від друзів, новини й зрозумів, що почалася війна. Я залишався в спокійному стані, очікував, що скажуть батьки, що мені робити.

Поки я ждав, я був ідилічним й не панікував, бо усвідомлював, якщо я буду метушитися, то до нічого доброго це не призведе, а лише погіршить ситуацію, яка вже на той момент була розжареною, у мене навіть емоції були нейтральними, я нічого не відчував. Я сидів й уявляв усі найгірші та найкращі кінці цього жахіття. Вже на той момент я мріяв, щоб уже закінчилося і продовжити своє життя під мирним небом.

Протягом першого дня вторгнення я зрозумів, хто мій друг, а хто мій ворог. Той ранок мав однакове значення як для мене, так і для моєї родини. Ми втямили, що наше життя змінилось назавжди, зрозуміли, що той хто казав, що він є “братським народом” і доброзичливим сусідом, виявився егоїстом і найгіршим створінням, яке колись створив Бог. Виявилося, що українці не росіяни, ми вище зла та темряви, український народ є возвеличенням мужності та свободи, а ніяк не рабства та лякливості.

Пройшло півтора роки війни, за цей довгий проміжок часу моє буття сильно змінилось. Я став більш відповідальним, почав більше приділяти уваги саморозвитку й це не пов’язано з процесом зросління. Я навчаюсь, щоб в майбутньому відбудувати державу, щоб вона стала провідною країною як Європи, так і всього світу. Мою родину розкидало по всій Європі. Я з мамою у Литві, сестра у Франції, навчається, батько, бабуся , дідусі та інші родичі – в Україні.

Я хоч і виріс, знаходжусь в іншій країні, живу по-іншому, але все одно десь в глибині своєї душі я все ще той 14-ти річний хлопчик, котрий радіє життю в мирному Харкові, ходить у рідну школу, спить у своєму ліжку. Моє справжнє життя зупинилося 23 лютого 2022 року. Я мрію повернутися у той час, щоб прожити яскраві шкільні моменти заново, щоб знов посидіти з близькими людьми за новорічним столом, щоб відчути справжнє почуття радості та запах рідної домівки.

Війна - страшна річ. Їй байдуже скільки тобі років, яка в тебе стать, яку релігію сповідуєш, яка в тебе заробітня плата, хто ти по національності. Вона завжди забирає добро і приносить зло. Вона дає можливість зрозуміти справжню цінність людського життя.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2022 2023 Текст Історії мирних молодь діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення перший день війни розлука з близькими Біженці Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій