Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Софія Мартиненко

"Війна повністю змінила мене, мою родину, змінила все"

переглядів: 174

Мартиненко Софія, 15 років, Учениця 10-В класу, ЧОНЛ, м.Чернігів

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Голуб Наталія Євгенїівна

Конкурс єсе на тему "Війна в долі моєї родини"

Здавалось би, війна, те, чого ми точно не побачимо, те, про що можна прочитати у книзі, почути від дідуся з бабусею, але аж ніяк побачити на власні очі. Я ніколи не розуміла слів дорослих: ”Головне, щоб не було війни”, я завжди на це посміхалась і пропускала повз вуха. Але життя вирішило внести свої корективи і показати, що таке “війна” в реальному житті.

24 лютого 2022 року моє життя повністю перевернулось (як і у більшості українців). 24 лютого я прокинулась зовсім іншою людиною. Але незмінним лишився мій патріотизм. Я, мабуть, тільки ще більше почала цінувати та любити свою землю.

Це мав би бути звичайний день, я мала б збиратись до школи. Вийшло все не так, як хотілося. Прокинулась я дуже рано через те, що в будинку трусились вікна. Я не відчувала страху зовсів, мабуть, тому що не розуміла, що відбувається. Я піднялась з ліжка (у батьків була неймовірна паніка, тому я нічого в них не питала), увімкнула телевізор і побачила по всіх каналах шокуючу новину про війну… Я не почала збирати свої речі сама і не дала мамі цього зробити, оскільки  була впевнена, що це все швидко мине. Внутрішньої тривоги в мене не було до того, як почали пролітати бомбардувальники. І навіть тоді я не показувала,що мені страшно.

Батьки одразу відкинули варіант кудись їхати, я теж була категорично проти виїжджати, тому всю окупацію ми з родиною перебували вдома. На той момент нам здавалось це правильним, але зараз, дізнавшись про всі ці жахи, які принесла війна, я не можу бути впевнена, чи правильно ми вчинили. Тоді в окупації ми не знали про Бучу, Ірпінь…

Хто б міг подумати, що таке страшне явище , як війна, зможе так сильно згуртувати людей. Ми почали цінувати кожну хвилину ,проведену разом, бо кожен день здавався нам останнім…

Наше село було окуповане, але воєнних дій не було. Вважати себе в безпеці ми не могли, бо зовсім не далеко від мого села катували людей… І  не могли бути переконанні, що цієї ночі ми виживемо.

Найстрашнішим було те ,що коли летять ракети ,ми не можемо їх ніяк зупинити , а лише здогадуватись; ця ракета летить на Київ чи Чернігів… За своє життя я не переживала зовсім, мені було важливо, щоб з моїми рідними було все добре, а коли нема зв’язку і ти не можеш дізнатись, живі вони чи ні, - це дійсно було для мене страшно.

Я пам’ятаю, як ми раділи, коли в село зайшли наші військові. Наступна така радість буде після слів Володимира Зеленського: ”Перемога!” Звісно, і після цих слів життя не буде таким як раніше. Кожного ранку і вечора я дякую і буду дякувати нашим героям за змогу прокидатися і засинати спокійно.

Боюсь слово”Мир” я більше ніколи не зможу сказати, адже в його існування вже важко повірити…

Отже, якщо колись моя дитина в мене запитає, що таке війна, я буду розказувати їй про кожного героя, про кожне звірство, яке вчинила росія, про те, як люди допомагали одне одному, як ми жили в цей найскладніший час. Цю війну мають пам’ятати крізь століття.

Але ми маємо робити все, аби ніхто більше не бачив війну на власні очі!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Чернігів 2022 Текст Історії мирних діти обстріли безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 окупація Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій