Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анастасія Козирєва

"Війна нас не зламала. Ми просто тепер інші"

переглядів: 151

Козирєва Анастасія, 16 років, учениця 11 класу школи №219, м. Київ

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

Війна знайшла мене у ліжку, коли ранок почався тими самими словами: "Вставай, війна почалася". А тоді - довгі миті та миттєві години. Навіки застигли у моїй пам'яті ті хвилини, коли під звуки обстрілів мама читала нам новини. Та як виступили перші сльози воєнного часу, ні, не від страху, від ранніх звісток про силу нашої армії.

А тоді, все як у лихоманці. У лічені секунди визначати особистісну вартість речей - їде зі мною, чи не їде. Здається вічність очікування на повернення тата, що поїхав за пальним. Тривожне визирання з вікна щохвилини. А тоді, зовсім якийсь сюр - чаювання. Останнє, неквапливе протягування гарячого напою перед багатомісячним блуканням. У наших мирних уявленнях про війну були бомбардування, бої, вибухи, але точно не ці сірі тривожні будні. Весь той час, коли не тривога, коли не падаєш від ударної хвилі.

Залишається тільки пити чай. Повільно. Цим моментом. Бо наступного вже може й не бути. Саме з цим відчуттям пройшли перші тижні війни.

Спочатку до бабусі, де дорогою їхали і їхали танки, потім до друзів, де ночами сиділи, притулившись один до одного, поки трусилися вікна, табір для біженців на заході України, там - волонтерство, офіс, що став прихистком у Львові.

А тоді кордон. І болісні, неймовірно довгі, проте й такі недостатні обійми з батьком. Наплічник, клунки, Європа. Польща, Чехія, Швейцарія, Італія, Австрія,Угорщина...

Україна! Так, мій дім. Знову він. І ніби не було цих довгих місяців. Не було цих стертих до мозолів рук, цих таборів, безпорадних, розгублених очей, тривожних звісток, нескінченних черг, передпанічного стану від звуків літаків. Я вдома. Але це вже не той дім. У квартиру, з якої ми виїжджали, вже не повернемось, тато тепер у армії, і вже не поїдеш не дачу... а люди! Люди вже геть не ті...

Ні, війна нас не зламала. Ми просто тепер інші. Наші нерви з азовсталі. Серця - б'ються в унісон, відбиваючи ритм "Стефанії". Душі, поєднані з душами полеглих. А мозок зрозумів одну просту істину - ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київ 2022 Текст Історії мирних діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло безпека та життєзабезпечення освіта житло діти перший день війни розлука з близькими 2022 Біженці Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій