Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Поліна Вагерич

"Війна й дитинство – поняття несумісні"

переглядів: 29

Вагерич Поліна

9-А клас, Опорний заклад Нижньосірогозький ліцей Херсонської області

Вчитель, що надихнув на написання есе: Гладко Ірина Іванівна

Конкурс есе "Війна. Моя історія"

Переді мною - величезне червоне серце, розрізане навпіл ворожим снарядом. Половинка його лежить на землі й безпомічно волає: «Врятуй мене!» І я розумію, що хтось, сміливий і мужній, повинен це зробити... Це не уривок з фільму жахів, це не страшний сон, це новини, це наша героїчна Чорнобаївка й інсталяція в селищі у формі понівеченого, але нескореного серця.

Я - уродженка лівобережної, тимчасово окупованої Херсонщини. Я не бувала в Чорнобаївці, але всім серцем я разом з іншими українцями, де б вони не знаходилися: чи в моєму дорогому серцю селищі, чи на підконтрольній території, чи за кордоном.

Війна і я?! Сумно, боляче, страшно.

Вулицями мого рідного містечка у лютому 2022 року, гуркочучи, їдуть колони рашистських танків. Страшно. Забирають людей «на підвали». Страшно. Ми живемо в страшенній напрузі, здригаємося від кожного стукоту, собачого гавкоту – чи не йдуть знущатися?!

Страшно. А зараз мама в автівці накриває з головою мене й меншого братика ковдрою, щоб ми не бачили, мимо якого страхіття мчимо. Навкруги вибухи, залпи. Ми все чули і через ковдру. Страшно!!! Нарешті підконтрольна. Вільне повітря, рідна мова, доброта, співчуття, допомога і постійна туга за домівкою...А вночі сирена, знову гуркіт і вибухи, буває, що взагалі не спимо. Гнів і образа, ненависть і зневага до потвор z.

Війна і я. Моє життя, як тепер і життя всіх моїх співвітчизників, поділене навпіл. Як оте серце. Життя до війни – життя під час війни. Мої прадідусь й прабабуся були дітьми війни. Вони говорили: «Що б там не було, все можна здолати. Головне, щоб не було війни». Тепер ми всі – діти війни. Чому?

Стовідсотково впевнена, що заздрість – ось причина війни. Один нелюд разом з іншими нелюдами зазіхнув на мою любу Україну, на життя українців, на наші родючі землі, на свободу, на справедливість. Недарма говорять, що заздрість існує в тих, хто не може прийняти щастя інших. Але ж існує закон бумерангу: заздрість знищить заздрісника.

Горджуся і пишаюся нашими незламними захисниками, офіцерами й рядовими, волонтерами, правоохоронцями, простими людьми, всіма тими, хто наближає Перемогу!

Війна безпосередньо торкнулася й моєї сім`ї: захищаючи Україну, загинув мій дядько Артем. Честь і слава тим, хто поліг на війні, виборюючи мир та справедливість!

Війна і я. Хоча вона ще не закінчилася, я вже думаю про своє майбутнє. Мрію стати дизайнером одягу. Мені подобається, коли люди гарно одягнені. Мрію проектувати красивий, зручний одяг для співвітчизників з екологічно чистих тканин. А ще хочу, щоб він не був надто дорогим, бо нашим людям і так важко жити, багато сімей залишилися без житла та елементарних речей. Впевнена, що досягну мети, адже я наполеглива, добре навчаюсь, гарно малюю і креативно мислю. Буду своєю працею приносити користь нашому суспільству.

Війна і я. Моя сім`я: тато, мама, брат, я любимо і пишаємося рідною державою, її героїчними людьми, мріємо повернутися до рідної домівки. Дуже-дуже хочу зайти в рідну оселю, мою кімнату, погладити своїх котів та собак, відчинити двері рідної школи, обійнятися зі своїми друзями, привітатися з учителями! І просто радіти життю!

Війна і я. Ми зрозуміли, що головне – не матеріальні цінності, хоч вони теж важливі, а мир, здоров`я, життя твоїх рідних та близьких. Слідкую за новинами. Нещодавно прочитала, що в одному з Миколаївських ліцеїв учні на знак вшанування пам`яті загиблих земляків посадили кущі калини. Це прекрасно. Я вірю, що в близькому майбутньому калина прикрашатиме сади, парки, обійстя не лише як данина пам`яті людській мужності, а й як символ любові, щастя, краси, материнства та миру.

Раніше не розуміла ось цього вислову: «Хочеш миру – готуйся до війни». Тепер розумію. Ми вдячні всьому людству, що нам допомагає, без їхньої підтримки було б дуже важко. Тому рано «перековувати мечі на орала», наша держава завжди повинна бути добре озброєною, щоб ворогам було зась!

Війна... А хто ж я тепер? Я стала дорослою раніше часу, втім, всі діти теж. Пам`ятаєте очі хлопчика Гліба з рідного Херсону, пам`ятаєте очі хлопчика Івана з Черкас, якого по-батьківському обіймає генерал Залужний? Війна й дитинство – поняття несумісні. В моїй свідомості війна асоціюється з якимось страшним вірусом, бацилою. Ми повинні перехворіти, побороти її, набути імунітет! Зрештою, війна – це явище антигуманне, воно проти всіх законів природи. І тільки від самої людини залежить, бути миру чи війні. Тож будьмо пильними!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Нижні Сірогози 2022 2023 Текст Історії мирних діти переїзд обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення діти внутрішньо переміщені особи окупація Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій