Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Артем Рискальчук

"Війна дійсно моторошна, нещадна, неначе лютий звір"

переглядів: 289

Рискальчук Артем, 15 років, учень 9-Б класу запорізького навчально-виховного комплексу № 67

Конкурс есе "Один день"

Це був звичайний шкільний день. Я, стомлений, прийшов додому і побачив знервоване обличчя своєї матері. В її руках тремтів телефон. Їй телефонував мій дідусь і сказав:

«Доцю, дуже не хвилюйся. Ми лишаємо наші домівки в Донецьку, моя сім’я боїться війни». Той осінній день 2015 року став неначе стрімким поворотом в житі всієї родини.

Так особисто для мене настала війна, як грім серед ясного неба.

Війна – це щось над сумне і жорстоке, тому що вона забирає життя. Достатньо одного, щоб перетворити конфлікт на жах великий і тяжкий. Самостійно спинити за одну мить ми не можемо її. А найголовніше – наше ставлення до неї. Зазвичай війна люта і страшна десь «там» на сході. Але це доки вона не торкнеться тебе і твоєї родини.

Тоді за один день я зрозумів, що війна дійсно моторошна, нещадна, неначе лютий звір. Тоді в мене докорінно змінилося ставлення до такого процесу. Усі подальші роки я слухав новини про хід подій війни на сході України, їх слухала вся рідня. А хто взагалі не чув їх в Україні? З часом моє бачення світу й реальності змінилося. Настав новий час жорстоких змін, що кулею влітають у наше життя, наносячи все більше удару. Часто чую про втрати на передовій. Важко це усвідомлювати. Тепер війна для мене означає суворий процес кровопролиття і несправедливих втрат. Розуміючи, що тебе захищають зовсім недалеко, ти хочеш щосили допомогти. Та вже не перше сторіччя сила українців – це стійке слово й міцний дух.

Аналізуючи такий процес, як війна в образі нової реальності, я чітко для себе усвідомив, що із суровими реаліями нового часу можна боротися лише, дивлячись з вірою у майбутнє!

Треба вірити і йти вперед безумовно. Говорять, що війна – це останній спосіб, до якого слід удаватися. А я говорю, що масове кровопролиття і ворожнеча не приведуть до вирішення конфлікту, тому діяти потрібно з переосмисленням значення війни.

Як результат – мир. Я вірю в нього. Можливо, він не настане завтра, але ця неймовірна подія точно настане, бо вирішення проблеми не знаходиться в руці з автоматам. Потрібно, щоб увесь світ це усвідомив. Війна не тільки в Україні, на жаль.

Для мене мир – це синє небо і щасливі рідні в будь – якому куточку України.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Запоріжжя 2014 2015 2021 Текст Історії мирних пенсіонери діти 2014 2015 безпека та життєзабезпечення літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни обстріли Донецька 2021 Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій