Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Дмитро Марков

«Війна – це реальність»

переглядів: 317

Марков Дмитро, 16 років, Харківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №150

Есе "День, коли для тебе почалася війна"

Війна. Мені здається, що страшнішого слова не існує. У воєнний час найбільше страждають старі та малі, бо не можуть і не вміють себе захистити.

Друга світова війна минула давно, ветеранів тієї війни вже зовсім мало. Два моїх прадідусі брали участь у бойових діях. Про них мені розповідали рідні. Один мав поранення, другий дійшов до самого Берліна.

Вони, здебільшого, розповідали, як відвойовували місто за містом, як ходили в розвідку, перемагали з окликом: «За Батьківщину!». У нас залишились фотографії повоєнних часів.

Бабуся пригадує розповіді своєї мами. Про воєнне лихоліття, про німців, які стояли в селі, про партизанів, які ховалися в лісах і потайки з’являлися в селі. Усі ці спогади завжди навертали сльози у моїх рідних.

Про війну на сході України, моєї Батьківщини, мирної та дружелюбної, я уперше почув з телевізійних новин, але усвідомлення прийшло пізніше, коли мої сусіди прихистили біженців з Донецька.

Переселенцями були старенька бабуся з онукою та маленьким правнуком. У них не було ні грошей, ні речей. А які вони були налякані! Боялися навіть розповідати, від чого втікали.

У їхню хату потрапив снаряд, і житлом стала слугувати літня кухня, з якої вони боялися вийти і вдень і вночі. Бабуся з онукою не розуміли, якою мовою розмовляти, бо здавалось, якщо українською – то стріляють з одного боку, а якщо російською – то з другого. Їм страшно було і тут, у моїх сусідів. Вони боялися людей, боялися нас.

Так я зрозумів, що війна – це реальність. Усвідомив, що це не телевізійні новини, а страшна дійсність. Зрозумів, що там, на сході України, справді стріляють, убивають, руйнують. І мені стало моторошно, тривожно і болісно за себе, за своїх рідних, за українців.

Я хочу, щоб ніде і ніколи не було війни, щоб скоріше скінчилося це безглуздя. Нікому не потрібна війна на сході нашої країни. Хочу щоб завжди був мир. Мир – це спокій і воля, життя і надія на краще. Мир для мене – це усмішки дітей, це захищена старість, це майбутнє!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2014 2021 Текст Історії мирних пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми безпека та життєзабезпечення житло діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій