Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ніна Міщенко

"Війна – це, на жаль, надовго"

переглядів: 38

Киянка Ніна Міщенко наприкінці лютого 2022 року покинула свій дім. Жінка каже, що насамперед потрібно було подбати про безпеку сина, 12-річного Артема. Матеріал Радіо Свобода.

«Дорога була стандартною для тих днів: евакуаційний поїзд Київ – Львів – Перемишль. Далі поїхали в Дублін, де живе моя сестра. Минуло два роки, але в мене досі відчуття, що це все якийсь сон, що я прокинуся і опинюся у себе вдома, в Києві».

"Найскладнішим для мене було прийняття того факту, що війна – це, на жаль, надовго", - Ніна.

«Напевно, найскладнішим для мене було прийняття того факту, що війна – це, на жаль, надовго. Я якось переконала себе рахувати життя за формулою «ми тут ще рік, а там - подивимося». Але вже минуло понад два роки, і я розумію, що дивитися вперед доведеться на більший термін, – каже жінка. – Можна сказати, що я живу у двох реальностях – ірландській та українській, бо дуже занурена в український контекст. Головою і серцем я в Києві».

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну Ніна Міщенко працювала директоркою з розвитку в будівельній компанії. Вона зазначає, що для такої роботи в Ірландії, окрім гарної англійської, необхідне розуміння місцевого контексту, якого їй не вистачало. Тому жінка вирішила піти на річний курс маркетингу та бізнесу в дублінському коледжі й паралельно продовжувати роботу в Україні.

Війна – це, на жаль, надовго

Ніна Міщенко в Ірландії

Зараз Ніна викладає маркетинг у Львівській бізнес-школі та дописує в місцеві ЗМІ: протягом року вела колонку в Irish Independent про життя українки в Ірландії та публікувала статті в профільних журналах про бізнес.

«Для мене головний аргумент нашого перебування в Ірландії – це офлайн-навчання сина в хорошій школі. Так, у більшості київських шкіл начебто є бомбосховища, але це начебто. До школи ще потрібно дістатися, а постійні тривоги й обстріли не йдуть на користь психічному здоров'ю підлітка. Тому ми для себе вирішили, що залишаємося за кордоном до закінчення війни», – каже Ніна.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київ 2022 2023 2024 Текст Історії мирних жінки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Біженці
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій