Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Муза Мухіна

"Відчуваю велику провину, що не змогла зберегти її"

переглядів: 45

Серце 81-річної Музи Мухіної зупинилося у Маріуполі. Вона померла у другій половині березня 2022 року у Лівобережному районі. За близько два тижні до цього, 2 березня, внаслідок російських обстрілів загинула її донька Олена Лисенко.

Відчуваю велику провину, що не змогла зберегти її

«Маму вбило вибуховою хвилею і шматками скла. Бабуся Муза пережила великий стрес. У будинку було холодно, вибило вікна. Сусіди закрили їх покривалами, а мене з дітьми відвезли до бомбосховища. Мій тато їздив на велосипеді до бабусі, коли міг, адже тривали сильні обстріли. 20 березня він прийшов до неї, а бабуся померла. Відчуваю велику провину, що не змогла зберегти її», – розповіла онука Аліна.

Муза Мухіна народилася 4 листопада 1940 року у Росії. Згодом переїхала в Україну, до Маріуполя. Працювала кухаркою, опісля – на пивоварні.

«Вона дуже любила готувати, поратися на городі. Завжди прагнула допомогти мені з моїми дітьми, почитати молодшій казки. Жалкую, що так мало казала, що люблю її. Ми з доньками потім знову ледь не загинули, але вірю, що нас врятували мої близькі, які зараз на небі… Дуже шкода, що зараз онуки ростуть без бабусь. Завжди, коли йшла додому і бачила світло у віконці, думала: які ж ми щасливі, що у теплому домі чекають близькі. Тепер ні близьких, ні світла, ні дому. Я дуже сумую за ними», – сказала Аліна.

Олену та Музу спершу поховали у дворі, а потім – на кладовищі. Дотепер рідні не можуть отримати свідоцтва про їхню смерть.

«Кажуть, немає бланків, чекайте», – розповіла Аліна.

У Музи Мухіної залишилися онука та правнучки.

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я житло літні люди (60+) перший день війни Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій