Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Кароліна Кошман

"Відчувала, що сталося щось невиправне"

переглядів: 265

Кошман Кароліна, учениця української ЗОШ І-ІІІ ступенів №12

День, коли почалася війна. Як я його пам’ятаю?

В той день я перебувала у лікарні після того, як мене збило авто. Був початок місяця. Весна вступала у свої права. Сонце грало веселим промінням, лунав пташиний спів. На душі було тепло і затишно. Хочу зазначити, що лікування проходило в Донецькій травматології, де працювала моя ненька та тітка.

У той день мати перший раз не прийшла мене провідати. Я й не знала, що думати. У лікарні було неспокійно. Лікарі були зосереджені. Якась страшна тиша і неспокій оповили будівлю. Над лікарнею час від часу пролітали вертольоти. Було чутно постріли.

Мати постійно працювала, бо було багато поранених. Я була налякана. А що може ще відчувати дитина? Згодом мене виписали, я поспіхом покинула лікарню. Прибувши додому, я дізналася, що травматологію обстріляли.

А вдома – метушня. Бабуся зробила припаси: сіль, свічки, сірники, різні крупи, консерви. У підвалі мого будинку облаштували бомбосховище. Все це було ніби у страшному сні.

Я, хоча і була мала, а відчувала що сталося щось невиправне. А ще через місяць у місто перестала поступати питна вода. Оце я пам’ятаю дуже добре! А ви можете собі уявити життя без води.

Зараз, коли це пригадуєш, то думаєш: як все це ми пережили? Але дитинство на те й дитинство, щоб бути щасливими. Тому всі проблеми лягли на плечі батьків та рідних. А ми, діти, зачувши рокіт канонад, бігли до бомбосховища.

Ще пам’ятаю, що у коридорі завжди стояла сумка з речами та документами. Її ненька називала «тривожною».

Вже минуло сім років, я стала дорослою. Вже вчуся в одинадцятому класі, а війна все продовжується. Мій брат пішов захищати нашу Батьківщину, став добровольцем.

І кожен день в голові крутиться думка: «Коли закінчиться війна? Коли я побачу місто мільйона троянд?»

Як хочеться миру, чистого неба, почути тишу, пройтися широкими вулицями Донецька, побачити рідних та друзів, які залишилися там, в іншому житті! Я хочу миру!!!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецька область 2014 2021 Текст Історії мирних молодь обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я діти обстріли Донецька Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій