Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Світлана Суржко

"Відбили ноги, легені, зламали пальці, грудну клітину"

переглядів: 56

44-річна Світлана Суржко загинула внаслідок катувань російськими військами в Маріуполі. Після побиття і знущань наприкінці березня 2022 року вона померла від набряку легень у січні 2023 року.

Відбили ноги, легені, зламали пальці, грудну клітку

Коли почалася повномасштабна війна, Світлана разом із чоловіком Валерієм були під Маріуполем, в селі Портівське. У березні переїхали до квартири в Лівобережний район. Хотіли врятувати речі своєї сусідки Тетяни Пустовойт і її чоловіка-військового. Сховали їхні документи й медалі у підвалі.

30 березня 2022 року російські військові прийшли з обшуком до помешкання Пустовойтів. Сусіди розповіли їм про Валерія і Світлану, які жили в будинку навпроти.

«Бойовики хотіли знати, де мій чоловік, його група, розташування військових. Але наші друзі не зрадили нас і не зрадили Україну. Валеру жорстоко катували. Він не витримав тортур і загинув. Світлану сильно побили – відбили ноги, легені, зламали пальці, грудну клітину... Коли Валерій помер, солдати думали, що і Світлана не виживе, - так їх і кинули вдома», – розповіла Тетяна Пустовойт.

Світлана довго мучилася від болю. Її госпіталізували. Додатково жінці діагностували рак. Поступово їй ставало дедалі гірше, й у січні 2023-го Світлана померла від набряку легень.

Вона була уродженкою Маріуполя. Мала медичну освіту. З чоловіком мали ферму – вирощували нутрій, кіз, курей, гусей.

«Мені подобалося, як Світлана і Валерій ходили разом, ніколи не нарізно, завжди трималися мізинцями, наче діти», – сказала Тетяна Пустовойт.

У Світлани Суржко залишився брат.

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки поранені втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я перший день війни Обстріли Маріуполя Соцмережі окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій