Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Миколаївна

«Від вибухів вікна тряслися, ми ночами не спали»

переглядів: 8

Олена Миколаївна з сім’єю виїхали з Бахмуту ще під час перших бомбардувань, бо новонародженому онуку була потрібна медична підтримка. А решта родичів виїжджали вже тоді, коли було зруйноване їх житло

Ми всі мешкали в Бахмуті: я, всі мої діти і батьки. Донька народила синочка 18 лютого в Краматорську, були проблеми - дитина знаходилася в реанімації підключена до апаратури. Малюк сам не дихав, лежав під маскою. От донька мене і розбудила о п’ятій ранку. Подзвонила і каже: «Мамо, у нас тут дуже бухкає і нас переводять у бомбосховище. А я ще тоді в Бахмуті цього всього не чула. 

7 травня я була на роботі, і недалеко від нас, за декілька вулиць, тоді був дуже великий прильот. Постраждало 27 домів, співробітниця наша постраждала. Ми тоді все це бачили і чули. 

На роботі у нас поранило двох чоловіків, коли прилетіло прямо в побутове поміщення. Ми багато вибухів чули. І вікна тряслися, і ночами не спали, і тоді вже вирішили виїжджати - уже коли вікна почали вилітати.

24 травня ми почали збирати свої речі. Онуку було півтора місяця – його з мамою ми відправили трошки раніше, 10 квітня, а самі вже 24 травня виїхали.

Коли ми виїжджали, ще в місті було світло і вода, а вже відключили газопостачання. Там ще залишались мої родичі, і сестра рідна до листопада там була. То їм, звичайно, важче прийшлось: у них тоді вже не було ні води, ні світла. Вже у листопаді ми їх теж сюди забрали. 

Тітка в січні виїжджала, коли вже в неї забор розсипався і вікна повипадали. У сусідів і хата згоріла, тоді вже вони виїжджали: кинули все й бігом тікали. 

Діти моєї колеги поїхали на чотири дні раніше, ніж ми. Вони в Кропивницькому зупинились і казали, що з дітьми стояли в черзі, щоб зняти квартиру. Там дуже багато людей було. Тоді моя донька подзвонила своїй однокурсниці, і її свекор допоміг знайти будиночок в селі. Ми тоді поїхали туди, в селі трішки пожили, але з малим там тяжко було, бо умов там ніяких, і лікарні не було, а дитина після  реанімації, йому потрібно було наблюдатися у лікаря. Тому ми шукали квартиру в самому місті. Зараз вже тут, і батьків перевезли. 

Звичайно, надій було трішки побільше на початку, дуже вірилося в перемогу, а зараз - не знаю навіть…  Дуже тяжко за всіх хлопців, які загинули.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Бахмут 2022 2023 2024 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій