Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталя Володимирівна Савченко

«Від страху наша дитина почала заїкатися»

переглядів: 91

Ми з Луганської області. У 2014 році приїхали у Харків, а у 2022 переїхали до Полтави.

У Харкові ми жили на Північній Салтівці. Найперші влучання були саме по цьому району. Для нас це вже друга війна, тому розлучитися з усім нажитим було легко. Все це ми пережили у 2014 році, ми звикли. А психологічно було дуже складно. На Північній Салтівці ми залишалися від початку війни перші десять днів.

Найжахливішими були авіаудари. Вони відбувалися, коли ми сиділи в підвалі. Все інше, у порівнянні з ними, було нормально.

Ми ніде не могли купити ліки для дитини. Тільки коли переїхали до Полтави, тоді з'явилась така можливість. Їжа у нас була, а світла і води одразу не стало.

Ми боялись виїжджати, тому що на Північній Салтівці обстріли були постійні. Безперервно щось літало. Ми чули про те, що обстрілювали машини з мирними жителями. Обирали, де буде більш безпечно: у дорозі чи у підвалі. Врешті ми знайшли бензин і виїхали власною машиною. Забрали кота і рибок. Кіт пережив стрес. Ми ніяк не могли його дістати з підвалу.

Ми їхали навмання. Не знали куди. Ніч нас застала у Полтавській області. Ріелтор нам запропонував квартиру у Полтаві за помірною ціною. Тому ми там і залишились. До того ж близько до Харкова.

Дитина почала заїкатися. Ми довго проходили медикаментозне лікування, також займалися з логопедами. Тепер ця проблема у стадії ремісії.

Я б хотіла, щоб війна закінчилася уже завтра. Майбутнє своє я бачу тільки світлим. Щось планувати складно, ми живемо одним днем.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2022 Текст Історії мирних жінки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій