Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анна Анатоліївна Довженко

«Від авіаудару у нас навіть вікна здригнулися»

переглядів: 301

Сім’я Анни Анатоліївни пережила авіабомбардування, а також відсутність світла і тепла. Але найгірше було, коли зникав зв’язок – тоді люди відчували себе ізольованими від світу.

Ще 23 лютого я майже напевне знала, що або ввечері, або наступного ранку буде війна. Всю ніч я не спала – дивилась новини, і близько п’ятої ранку прочитала, що путін дає «добро» на так звану «спецоперацію». В цей час в нашому місті за вікном пролунав вибух. Я зрозуміла, що це початок...

Вся війна була шоком. Перші хвилини, години – повне нерозуміння того, що відбувається. За що нам це? В перший день містом пройшла колона військової рашистської техніки. На вулицю ми з донькою не виходили близько двох тижнів.

Аптеки були зачинені, а до тих, що працювали, – черги на пів дня. Магазини працювали не всі, відчинялися на пару годин лише. Наше місто не було окуповане, але воно було оточено по колу.

Шокувало, коли за два квартали від нашого будинку вночі 7 березня літак розбомбив будинки мирних мешканців. Ми добре чули, як він гудів над нашими головами, а від удару аж вікна здригнулися. Страшно згадувати і ніколи цього не забути!

Гуманітарної катастрофи в нашій сім'ї, на щастя, не було. Ми хоч і не вірили у війну, але все ж невеликий запас продуктів зробили. Проблемою була розбита підстанція, через що більше доби не було електрики, а в нашому власному будинку – і тепла, бо опалення в нас іде через електричний котел.

Інколи зникав зв'язок – тоді була паніка: як дізнатися, що відбувається в місті, країні, як там рідні, коли повітряні тривоги, артобстріли…

Зеленим коридором ми виїхали з міста у березні разом зі своїми тваринами – котом і щуром. І де б ми не зупинялися - всюди нас приймали душевно, допомагали усі. З нами досі залишається стара червона тепла ковдра з вати, яку я хапала з собою до погребу, в неї кутала доньку.    

Наша родина разом, і це – щастя. Війна показала нам, хто є друг, а хто – просто так. Життя та час, проведений разом, зараз цінуємо сильно. На щастя, робота була і залишилася. На жаль, впав дохід. Є бажання спробувати себе в ІТ-сфері.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2022 Текст Історії мирних жінки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій