Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Іванна Миколаївна Смішкова

"Вдома у нас залишилася вівчарка. Ми за нею плачемо щодня"

переглядів: 68

Ми з міста Токмака, яке нині перебуває в окупації. Нас у родині четверо. Довелось виїхати у зв'язку з тим, що мій чоловік працює в поліції, російські окупанти почали поліцейських брати у полон. Вдалось виїхати лише з третього разу. Дуже складна була дорога. Нині ми перебуваємо у Запоріжжі. 

Чоловік-поліцейський, зателефонував мені з роботи сказав, що діти до школи не підуть - почалася війна. У старшої доньки сталась істерика. Перша ніч була жахливою - ми з дітьми спали у ванній на підлозі, тому що були сильні обстріли. З сьомої вечора до опівночі у нас літали літаки, ми вже із життям прощались. 

Російські окупанти зайшли у наше місто вже на другий день. Десять днів у нас не було води, газу і зв'язку. Не стало хліба. Я з дітьми виїхала у село до бабусі. Самі там випікали хліб. Щось придбати було неможливо. 

У сина був день народження 14 березня. Щоб зробити олів'є, я по всьому місту бігала - шукала ковбасу, але так і не знайшла. Згодом почали привозити продукти з Бердянська, але ціни були космічні. Наприклад, варена ковбаса коштувала 600 гривень за кілограм. З горем пополам олів'є я все-таки зробила. Одна подружка знайшла майонез, в іншої чоловік дістав 200 грамів вареної ковбаси. На день народження синочок був з олів'є. Це його улюблена страва. 

Взагалі ми не планували виїжджати. Але коли почули, що російські окупанти беруть поліцейських у полон, вирішили евакуюватися. Якби чоловік потрапив у полон, він би звідти не вийшов. О шостій ранку ми вже виїхали. 

Перші два рази нас не пропускали, повертали назад, а третій раз нам підказали, що треба пробиратись через сіру зону, і ми проскочили.

Ми все покинули, довелося починати все спочатку. Я залишилась без роботи. Добре, що чоловік працює. Дітям теж нелегко - у новому місті ні родичів, ні друзів, ні підтримки. 

Я найбільше переймаюсь, що у Токмаку залишився наш собака - вівчарка. За ним там приглядають, але ми по ньому плачемо щодня. Хочемо швидше додому. 

У Запоріжжі переважна більшість людей пропонуть нам допомогу і підтримку. Родина вся в зборі, всі живі-здорові. Це найголовніше. 

Сподіваюсь, що життя зміниться на краще. Думаю, що ми скоро повернемося додому і все у нас буде добре. Ця війна відсіяла багато нехороших людей, фальшивих друзів. 

За моїми прогнозами, війна закінчиться до наступного літа. Майбутнє своє бачимо у нашому місті. Сподіваюсь, що житимемо ще краще, ніж до війни.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Токмак 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари робота літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій