Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Аліна Ракитова

«Вдома сиділи, поки не почалися прильоти»

переглядів: 29

Мені 27 років, маю двох синочків: одному дев’ять років, іншому – шість. Ми з Донецької області, з міста Мирноград. На жаль, у зв'язку з війною ми переїхали, бо там дуже гучно, але ця територія ще підконтрольна Україні. Там ні шкіл, ні садочків практично не залишилося, жити там небезпечно. 

Старший син хоче додому, каже: «Якщо ви хочете - залишайтесь в чужому місті, а я хочу поїхати і жити з бабусею». Але на жаль, Авдіївку вже віддали, а наступне місто - наше, і мабуть, уже повертатися не буде куди. Стресово це якось на всіх сказалося.

Мій чоловік військовий. Коли почалася війна, він був на самому піку, казав: «Виїжджайте-виїжджайте!». Але ж ми домівку не хотіли покидати, сиділи, поки не почалися прильоти. Тоді, щоб не травмувати дітей, треба було виїжджати. 

Люди товпилися, була паніка. Але нас знайомий вивозив з міста, тому у нас такої особливої проблеми не було. А от у матері виявили рак – мабуть, на стресі. 

З України ми нікуди не виїжджали. Спочатку були в Одесі чотири місяці, але на той період там були прильоти. Чоловік пішов в магазин, а його дружина, її мати і трьохмісячна дитинка загинули. Там над нашим будинком збивали ракети. 

Потім ми приїхали в місто Кропивницький. Благо, що тут більш-менш спокійно. В цьому році віддали дітей до школи. Молодший у перший клас пішов. Але ось у п'ятницю і в понеділок були тривоги і були вибухи, і це дуже травматично сказується на дітях. Навіть коли сидимо вдома, малий уже каже: «Чуєш? Може, вже підемо до коридору?» А це - просто під домом завелася машина. На жаль, на цей час в Україні немає безпечного місця, але тут люди живуть в більш безтурботливим життям, ніж у нашій області.

На фоні війни мій свекор помер, бо він був на гемодіалізі, а коли все почалося в Донецькій області, все цінне з лікарні повивозили. Мати захворіла на рак, коли почалася повномасштабна війна. 

Мрію, щоб скоріше закінчилася війна. Хочеться повернутися додому, але якщо не зможемо, то в нас є руки, ноги. Головне, щоб всі були живі та здорові. Я вважаю, що ми повинні залишитися Україною. Хочеться миру. Зараз дуже шкода наших військових, бо це чиїсь батьки, сини. Хотілося б закінчення війни, а там уже все відбудуємо, на все заробимо.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мирноград 2022 2023 2024 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари сім'ї з двома і більше дітьми діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій