Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ганна Урбан

"Важливо допомагати іншим і приносити користь"

переглядів: 123

Моя родина - це я і доросла донька. На щастя, на момент початку воєнних дій вона була в іншій частині України. Я переживала всі жахи на самоті, не враховуючи сусідів і моїх тварин: двох собак і двох котів. 

Коли почалася війна, я була вдома і працювала дистанційно. Я жила в Маріуполі між заводом Азовсталь і комбінатом Ілліча. У Садках - у нас є такий район. Через нас до останнього літали снаряди. Виїхала я вже в кінці травня, тому що не могла нікуди прилаштувати своїх тварин, а самій добиратися було дуже складно. Мені вдалося знайти людей, які приглянули за собакою і за одним котом, кішку я забрала з собою. Ми бачили, як наших останніх азовстальців взяли в полон, як їх виводили і везли в Новоазовськ. Через тиждень я зібрала документи, останні гроші - на них я і виїхала з Маріуполя. 

Шок був від того, що розпочалася війна. Я в це не могла повірити. І в перші дні був шок за шоком. Різко позачинялися магазини, через дні три-чотири почали зламувати зачинені магазини і красти їжу.

А я намагалася до когось дійти, хто б міг допомогти. Транспорт не ходив, світло у нашому селищі вимкнули в перший же день. Я йшла пішки в сусідній район і по дорозі бачила ці трощення магазинів. Я розуміла: можливо, люди хотіли б купити продукти, але все було зачинене і ніхто нічого не продавав. Ось цей шок і жах людей, які намагалися запастись і врятуватися, для мене були вражаючими. Навіть обстріли і авіанальоти мене так не шокували, як цей людський розпач і підняття з глибин людського нутра тих глибинних найгірших якостей. Я навіть людей деяких знала, і їм було страшно дивитися в очі. Ніби й розумом я розуміла їхні мотиви, але на рівні відчуттів це було страшніше, ніж російські бомби. Емоційно було дуже страшно. 

Коли мені вдалося виїхати, я приїхала до друзів, які змогли раніше дістатися до Запоріжжя, і там для мене відкрився інформаційний канал. Я дізналася про Бучу, про Ірпінь, про інші міста: те, про що ми не знали. Ми в Маріуполі були абсолютно без зв'язку. Ми не могли не те що вийти в інтернет, - навіть комусь додзвонитися. Я десь тиждень ходила, як паралізована. Я просто ходила по Запоріжжю, слухала сирени, бачила магазини з продуктами, дітей, які сміялися в парку, і мені було байдуже. За ці 3-4 місяці, які ми були без зв'язку, сталося стільки всього страшного! Те, що з нами відбувалося: зруйновані будівлі, трупи на вулицях, - до цього ми звикли. І тут ми приїхали в місто, і дізналися багато таких речей, про які всі інші люди дізнавалися поступово, а я - відразу все. Ось ці два моменти були для мене найстрашнішими. 

Всі евакуаційні автобуси були в центрі, а у нас, у Садках, такого не було. Ми до останнього боялися виходити далі своєї вулиці. З друзями і знайомими ми зустрічалися біля кринички, де набирали воду. Ми навіть не знали, що відбувається евакуація: у нас не було зв'язку, світла, інтернету. Я попросила свою доньку, щоб знайшла мені перевізників для евакуації. Вона знайшла мені двох: один віз із Маріуполя у Бердянськ, а другий - з Бердянська у Запоріжжя. Я зібрала всі свої останні заощадження і мені їх якраз вистачило, щоб доїхати до Запоріжжя. А там мене зустріли друзі, які посадили на потяг, і я доїхала до доньки в Івано-Франківськ. 

Я дуже вдячна Метінвесту, бо весь час моє робоче місце залишалося за мною. Як тільки виїхала на підконтрольну територію, через тиждень вийшла на роботу. Тепер є і робота, і житло. Дякую людям, які допомогли. 

Поки не настане мирний час, у нас буде стрес. Просто потрібно знаходити те, чим можна себе відволікти, принести користь. У нас з моїми друзями є флешмоб: почув тривогу - перерахував 10 гривень на ЗСУ. Намагаємося допомагати людям, які опинилися в скрутному становищі. У них немає такого чудового центру ЯМаріуполь, вони з інших міст. Тому ми допомагаємо їм, як можемо. Ось це тримає на плаву і сприяє доланню психологічних проблем. 

Мені здається, що з приходом весни все буде добре. Мені не важливо, коли закінчиться війна. Я знаю, що вона закінчиться нашою Перемогою. Так, нам буде складно жити в зруйнованих містах, відновлювати їх. Можливо, жити в нових містах, адаптуватися до нових умов або миритися з літніми родичами, які залишилися в Маріуполі. Можливо, їм навіть подобається, що їх окупували. Хтось від безвиході там лишився. Але мені здається, що все буде добре.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій