Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Миколаївна Сумська

«В Попасній майже не залишилось вцілілих будинків»

переглядів: 128

Тетяна з родиною з лютого 2022 року тікала від бойових дій мінімум тричі. Вона дуже сподівається, що їх будинок залишився цілим, хоч і шансів на це дуже мало. 

Я не пам’ятаю перший день війни, бо дуже сильно стріляли по містах, які поруч. Ми постійно відчували тривогу, не розуміли, що відбувається. Через нас летіли снаряди по інших містах.

Пам’ятаю, другого березня я була надворі, почався обстріл. Щоправда не нашого мікрорайону, але бахкало так сильно, що, здавалося, снаряди розривались біля нас!

А ще я дуже добре пам’ятаю, як колись почався обстріл – уже було темно, приблизно восьма вечора, – і закінчився він о пів на п’яту наступного дня. Гатили безперервно: мабуть, були перерви лиш на одну-дві хвилини, коли перезаряджалися.

Бахало скрізь, падало і біля сусідів, і на нашій вулиці, і в гараж прилітало. Може, я цього й не пам’ятала б, але в мене було погано з серцем: я не могла заспокоїти ні тахікардію, ні аритмію, дуже все це било по нервах. Будинок у нас мав віконниці, і вночі через шпарини було видно спалахи – і червоні, і білі - вони все ближче та ближче підступали до нас. В перші дні війни у нас не стало світла, газу, ми постійно сиділи в будинку.

Ми татові не говорили, що війна: казали, що щось гримить. І коли я йому сказала, що, можливо, буде війна, будуть стріляти, він не повірив. А як оце гатили, він сказав, що то, мабуть, землетрус, бо враження таке було, наче будинок хитає. І він говорив, щоб я сіла ближче до дверей, щоб на голову нічого не впало. Піклувався.

Звичайно, ми розуміли, що потрібно їхати. Спочатку виїхали в сусіднє село - думали, не буде вже такого шаленого обстрілу, який ми пережили, і таких руйнувань. Але і там почалися прильоти. У той будинок, де ми жили, уламок залетів у вікно. Поїхали ми в Бахмут – і там почалась активна фаза, почалися руйнування. Тож ми поїхали ще далі.

Найважчим для нас було усвідомити, що житла немає, майна немає - ти стоїш голий-босий і майбутнього не розумієш. У тебе нічого немає, крім автомобіля, який теж постраждав, але на ньому ми хоч змогли виїхати з міста.

Щодо нашого будинку у Попасній, точної інформації ми не маємо, але я бачила відео про будинок, який навпроти нас. Він зруйнований, залишився тільки фасад: навіть цеглин не видно. Якщо навпроти нас будинків немає, то я думаю, що й нашого теж. Я бачила сусідню вулицю - на ній всі дерева побиті: стоять самі стовбури. Немає будинків, немає парканів, наче це просто голе поле.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Попасна 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло внутрішньо переміщені особи
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій