Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Оксана Валеріївна

"В окупованому Херсоні не полишало відчуття небезпеки"

переглядів: 61

Я з Херсону. У мене був свій бізнес, я платила податки. До війни купила квартиру, щойно зробила ремонт. У планах було народити дітей і розвивати бізнес. 

Мене розбудив телефонний дзвінок мами. Я відразу ввімкнула новини і побачила у вікно, що щось горить з боку аеропорту. Відчинила вікно, почула сирену і зрозуміла, що потрібно йти в магазин за закупами. Зателефонувала колегам, ми припинили співпрацю з усіма клієнтами на невизначений час. Весь день дивились новини і періодично чули вибухи й бачили в небі винищувачі. 

Херсон окупували першого березня. Найважчим було усвідомлення того, що в будь-який момент у квартиру можуть зайти російські солдати і вбити ні за що. Ми знали такі випадки, коли окупанти заходили до під'їзду, відчиняли квартири, викрадали людей, забирали з вулиці. Ось це відчуття небезпеки не залишало, воно було, напевне, найстрашнішим. 

У перші дні змели все, що було на полицях магазинів, аптеки були порожні. Перші півтора тижні нічого не працювало, не було розуміння, де взяти продукти. Ми кооперувалися з сусідами, з колегами, виходили групами. Ціни різки виросли. Були великі черги у магазинах, люди скуповували те, що було, навіть ті продукти, що перед війною не їли, - квасолю, горошок. Тому що не знали, чи будуть щось завозити. За два-три тижні у нас у місті припинились бої, і з області стали приїжджати фермери й привозити продукти. 

Виїхали ми у травні. Було важко наважитись евакуюватися, залишити частину родини. Складно було знайти транспорт, на якому виїхати. З перших днів війни не працювала залізниця, не було автобусного сполучення. Власного автомобіля у нас немає. Виїжджали ми платно. Кожен платив різні суми. Ціни стартували від п'яти тисяч гривень за місце в машині. 

Під час евакуації посеред дороги нас заблокували росіяни. Ми змушені були залишитися у незнайомому місці, жити на підлозі у школі, очікуючи, поки нас випустять. Ми щоранку намагалися виїхати, стояли в черзі по 6-8 годин і повертались назад до школи ночувати.

Одного разу ми дивом прорвалися. Нас пропустили на одному із блокпостів. У нас не було розуміння, куди їхати. Ми їхали просто на підконтрольну Україні територію. З фінансовими моментами було нелегко, потрібно було зрозуміти, які речі брати. З собою ми забрали котика. 

Ми розглядали захід України, розуміючи, що там набагато спокійніше. 

Моя родина розділилась - частина залишилась в окупації, частина виїхала. Ми всі втратили роботу, ніхто не розуміє, яке майбутнє на нас чекає. Чи зможемо ми повернутися до нашої попередньої роботи, чи залишаться в живих наші родичі, які перебувають в окупації. Життя розділилось на до і після. 

Ще в окупації мені довелося звертатися за допомогою до психологів. Потрібно було розібратися, як приводити себе в адекватний психологічний стан. Я й досі застосовую техніки, яких мене навчили.

Війна закінчиться нашою повною Перемогою, і ніяк інакше. Я не бачу сенсу у домовленостях, які були з 2014 року. Ми вже бачимо успіхи наших військових, - думаю, що чекати нам залишилось недовго. 

Моє майбутнє залежить від того, чи буде деокупація мого міста. А поки я у підвішеному стані.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Херсон 2022 Текст Історії мирних жінки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій