Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Людмила Миколаївна Іванова

«В окупації ми не їли хліб понад місяць»

переглядів: 119

Людмила Миколаївна разом з рідними три місяці провела в окупованому Ізюмі. Російські військові погрожували їй та її сім’ї. Тому, коли з’явився шанс виїхати, вони скористалися ним. В Ізюмі залишили все, що мали.

Мені 63 роки. Я з міста Ізюм Харківської області. Мій син – учасник АТО. У мене є невістка, десятирічна онучка і сімнадцятирічний онук. Ми три місяці провели в окупації.

В ніч з 23 на 24 лютого я не спала. Дивилася по телевізору новини й сподівалася на краще, а вранці була шокована звісткою про початок війни. На третій день російські винищувачі бомбили Ізюм. Було дуже страшно. Дах тремтів. Ми не знали, куди сховатися. А на шостий день російські війська окупували наше місто. Всі вулиці були заповнені танками й бронетранспортерами.

Ми боялися виходити на вулицю. Майже весь час сиділи в підвалі. Окупанти катували й розстрілювали мирних людей. Нам погрожували через участь мого сина в АТО. Ми вдячні людям, які допомогли нам виїхати.

Ми залишили все, що в нас було. Виїжджали під час обстрілу. Були шоковані, коли побачили околицю міста. Вона була розбита вщент. На блокпостах у нас запитували, куди ми їдемо, перевіряли наші речі. На щастя, нам вдалося благополучно дістатися Полтави. Ми вдячні волонтерам, які поселили нас в гуртожитку й забезпечили всім необхідним.

Ми довго не могли оговтатися. Онучка досі боїться сигналу повітряної тривоги. Деякий час ми боялися виходити на вулицю, бо звикли, що в Ізюмі цього не можна було робити. Також не відразу почали користуватися телефонами, бо в окупації у нас їх перевіряли, та й зв’язку там не було. Зараз вже усвідомили, що можна вільно спілкуватися, тож телефонуємо рідним.

Душа болить від того, що покинули домівку і залишилися ні з чим. Але розуміємо, що це не головне. Найважливіше, що ми живі й здорові. Підтримуємо одне одного, як можемо. Діти навчаються – це вже щастя. У нас є світло, вода, газ, тепло. Ми все цінуємо. Цінуємо хліб, якого не бачили в окупації понад місяць.

Коли ми були в окупації, онуки мріяли лише про три речі: про воду, хліб і припинення обстрілів.

Тепер ми радіємо кожному дню. Почали цінувати навіть дрібниці. Нас вразила Полтава. Вона така зелена і квітуча. Ми можемо спокійно гуляти її вулицями. Тут живуть добрі й привітні люди. Всі, кого ми зустрічали, ставилися до нас із розумінням.

Ми пишаємося нашим мужнім президентом. Він не побоявся приїхати в Ізюм. Ми кілька разів переглядали відео його візиту до нашого міста.

Ми зв’язуємося зі знайомими, які залишилися в Ізюмі. Їм надають допомогу. Всі служби відновили роботу. В місті вже є світло й газ. Ми поки що не можемо повернутися, бо наш будинок потребує ремонту: дах пошкоджений і вікон немає.

Чекаємо на перемогу. Сподіваємося, що влітку війна закінчиться. Тоді ми всі згуртуємося, відбудуємо нашу країну і заживемо щасливо.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Ізюм 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода харчування дітей житло літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій