Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Оксана Петрівна Маргазинська

"В окупації безпечного місця немає ніде"

переглядів: 51

Мій ранок 24.02.22 розпочався о 4.30, саме тоді почали бомбити моє місто, прокинулася я від сильних бибухів, а коли розплющіла очі, моя кімната була наповнена червоним світлом від вибухів і вогню, цей ранок я ніколи не забуду.

Найстрашніше - це окупація, моє місто окуповане з першого дня війни і по сьогоднішній день. Я прожила в окупації шість жахливих місяців, зрозуміти це може лише людина, яка це пережила. Страх за життя де б ти не був - в себе в квартирі, на вулиці, в укриті, безпечного місця немає ніде. Якщо по тобі не прилитить снаряд, то може статися ще жахливіше - може це окупант, який вважає, що має право робити з твоїм життям і тобою все, що йому заманеться. Це не беручи до уваги нестачу їжі, медикаментів, лікування і таке інше.

Підвіз продуктів і медикаментів та інших необхідних для життям речей не відбувалося, тому це все дуже швидко пропало з полиць магазинів і аптек. Нестачу їжі, медикаментів та іншого наше місто вирішило, створивши групи в телеграм каналі, де жителі обмінювалися тим, що в них було в надлишку. Так ми виживали.

Моя сім'я була змушена покинути рідну домівку, так як під час окупації були надбані деякі захворювання, а лікування було недоступним. Я мій чоловік виїхали.

Най яскравіший момент - це коли ми простоявши тиждень в черзі на виїзд з окупованої території, нарешті перетнули останній блок-пост окупантів і перетнули сіру зону, побачили жовто-синій прапор України. В нашій колоні їхали різні за статусом, віком, положенням люди, всі зупинилися на своїх автівках, усі плакали , обнімалися і раділи. Особливо вразив чоловік, який впав на коліна і цілував рідну землю без окупантів, де він був вільний.

Роботу свою я втратила, дуже вдячна місту, яке нас приїняло, де я знайшла нову роботу, друзів і просто хороших людей.

Коли я розплющюю вранці очі, я бачу не свою квартиру, ранкову каву я роблю не в свою улюблену чашку, яка залишилася вдома, не бачу рідну вулицю, на якій виросла, ввечері я лягаю спати не в своє ліжко ( яке є дуже не зручним), вкриваюся ковдрою, яку нам дали добрі люди - це все мені кожного дня нагадує про події 24.02.22 року.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2022 2023 Текст Історії мирних жінки переїзд психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло робота внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій