Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Денис Охріменко

«В мене був страх за життя, тому я попросив батьків мене вивезти»

переглядів: 182

Молодий чоловік з Маріуполя багато часу не знав про долю свої стареньких рідних

Я сам з міста Маріуполя, там народився і виріс. Зараз навчаюся у місті Кропивницький, я студент. 

З Маріуполя я виїхав 24 лютого, у перший день війни. Було дуже страшно, всі боялися, містом панувала паніка. Але в мене був дійсно великий страх, тому я попросив батьків вивезти мене до Кропивницького, де є гуртожиток мого вуза. А далі вже мали щось придумати.

Ми поїхали до Кропивницького, але не доїхали і залишилися в Олександрії, де прожили деякий час. Коли ми їхали, особливих проблем не було. Єдине, що після Запоріжжя вже були великі затори на дорогах і автоколони рухалися дуже-дуже повільно.

Найбільші труднощі у нас були моральні, пов'язані з невідомістю щодо друзів, бабусі та дідуся. Ми не знали до квітня, живі вони чи ні. І це, мабуть, було найскладнішим випробуванням для нас.

Бабуся з дідусем залишилися у Маріуполі, тому що вони дуже старі і в них немає можливості виїхати. Дідусь дуже погано ходить, а бабуся дуже погано бачить.

Багато слухів, що буде велика війна, ходило у нас у грудні-січні, але ніхто ж не вірив, що так саме станеться. Мабуть, це вразило мене більше за все. Ще вразила ця жорстокість, з якою бомбили той же Маріуполь, коли міста просто, як-то кажуть, стирали з обличчя землі. 

Кажуть, що 2023 буде рік перемоги, тому я сподіваюся, що саме у 2023 році все закінчиться, і ми повернемося не тільки до себе додому, а й на ті території, які були окуповані вісім років тому. Ми дуже хочемо повернутися до Маріуполя, незважаючи на те, що дому вже немає і потрібно будувати новий. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери молодь переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари люди з обмеженими можливостями літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій