Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Денис Говор

"Увесь березень і частину квітня я більшу частину часу проводив у коридорі"

переглядів: 78

Говор Денис, учень 10 класу КЗ "Харківський ліцей "75"

Вчитель, що надихнув на написання есе: Сітало Вікторія Євгенівна

«Війна. Моя історія»

Той день запам'ятався назавжди. День, коли назад шляху вже не було. Двадцять четверте лютого дві тисячі двадцять другого року. Я прокинувся о сьомій ранку через сигнал будильника. Завжди «ритуал підйому» робила мама, називала Сонею та пальцями розділяла моє кучеряве волосся. З острахом кличу маму, очікую відповідь. "Денисе, все буде добре", "Що трапилось, мамо?", "Війна, дитино, почалася війна". Я взяв телефон і подивився в чат класу, у новини міста.

Повномасштабне вторгнення, як у 21 столітті таке можливо? Ні, в перші хвилини було заперечення всього, я не вірив, шукав якісь фейки… але таке налякане обличчя мами я бачив вперше у житті. Швидко взяв себе у руки та почав думати «холодно». Як виявилося, в місті лунали вибухи, постріли і звуки моторів техніки. Раніше я чув таке тільки в іграх, але це був день, з якого я почав їх чути регулярно.

Наступні місяці були пеклом. Регулярні обстріли і прильоти біля дому. Магазини були розтрощені і пограбовані. Місто було неначе мертвим. Єдине, що було при собі, це постійний страх за своє життя, що будь-якої миті може прилетіти ракета і... Це страшно. А ще страшніше було, коли чутно як недалеко прилітають ракети, і ти благаєш як тільки можеш про те, щоб наступна ракета не прилетіла в твій будинок.

Читаєш у пабліку «Виліт» і чекаєш, рахуєш 14 секунд…Увесь березень і частину квітня я більшу частину часу проводив у коридорі. Сонним, наляканим і роздратованим я слухав телевізор, який працював у сусідній кімнаті, де в той час розповідали про Бучу і Маріуполь, і я думав, що крайньою мірою я все ще живий, я не під окупацією і мій будинок цілий, а все інше зачекає. І от, одного квітневого дня моя мама принесла додому кошеня, яке викинули на дорозі. Його на своїй роботі побачила моя бабуся, котра й попросила маму забрати його.

Те кошеня мама забрала, біжучи під обстрілами, і ми назвали його Персиком, через колір його хутра. Персик став нашим пухнастим приятелем, котрий допомагав нам подолати такий складний час. Що я можу сказати про це все зараз. Такі речі, як обстріли, залишаються з тобою назавжди і травмують тебе. Відношення до росіян ставало в мене все гіршим і гіршим, бо я побачив їх справжнє лице.

Це нація без моралі і душі. В інтернеті мої російські друзі казали про якесь там "звільнення" та просували маячню про спільну історію і загалом те, що було потрібно їх уряду. З того часу я вирішив повністю покинути російськомовні спільноти і інший непотріб, сидіти з земляками. Можливо, в нас все не так добре, а ніж у горе-сусідів, але це краще, ніж бути з бездушними промитими маріонетками. Зараз в мене все добре і найголовніше, що в моїй сім'ї ніхто не постраждав.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2022 2023 Текст Історії мирних чоловіки молодь діти безпека та життєзабезпечення перший день війни Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій