Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Євген Логвиненко

"Уся країна в огні і крові"

переглядів: 21

Логвиненко Євген

212 група, Козятинське міжрегіональне вище професійне училище залізничного транспорту

Вчителька, що надихнула на написання – Григорук Надія Миколаївна

Війна. Моя історія

Почну з того, що моє життя ніколи не було солодким. Так склалося, що з 3 років я сирота.

Моїм прихистком став дитячий будинок «Перлинка», що в місті Одесі. Батьків не пам’ятаю зовсім, тому позитивних спогадів про рідний дім, лагідну усмішку мами, обійми тата не було у моєму серці. Гірко, але, на жаль…

Але йшли роки, були миті радості й розпачу, дитячі сльози через іграшку, яка не дісталась тобі, через розбите коліно від падіння… А потім прийшло захоплення спортом, який рятував у важкі хвилини самотності і допомагав ставати дорослим.

Напередодні війни мені вже 16. Попереду усе життя, з мріями, планами, цікавими людьми та зустрічами. 23 лютого ліг спати з гарним настроєм, тому що отримав гарні оцінки у школі, планував після уроків піти на тренування. Та наступного ранку , о 5, прокинувся від сильного гулу у небі, а через кілька хвилин в метрах 400 пролунав гучний вибух, згодом ще, ще,ще. Ніхто не розуміє, що трапилось, скрізь розгублені обличчя дорослих, плач і крики малих дітей… А через кілька хвилин прочитав в новинах : «Війна! Російські війська вже в Україні!». Мозок не спроможний усвідомити цю новину, в голові думки про те , що це якесь непорозуміння, і одночасно стає страшно. Мені моторошно й досі, коли згадую той страшний день. Усіх мешканців дитячого будинку переводять у підвал. Менші діти переляканими оченятами дивляться на дорослих, чекаючи від них якогось пояснення, що буде далі, але у відповідь- розгубленість і відчай й одночасно оптимістичні слова , що все буде добре. Проходить година, дві, три, а ми все у підвалі. Плачуть малі діти, старші намагаються триматися і заспокоїти малюків, але у самих холоне серце від переляку та безпомічності щось змінити.

Пройшов тиждень від початку війни. Ми почали більш організовано спускатись у підвал під час повітряної тривоги, намагались триматись, та руки продовжували тремтіти, коли чули виття сирени. Але найстрашніше було тоді , коли я усвідомлював, що війна зруйнувала моє життя, життя усієї країни. Жах охоплював , коли читав новини: « Російська ракета знищила школу», «Під час артилерійського обстрілу загинули мирні мешканці,серед них 3 дітей», « Запущені дрони зруйнували інфраструктуру міста»… а потім були моторошні кадри з Ірпіня, Бучі, Гостомеля, Чернігова і Харкова… Уся країна в огні і крові.

А далі прийшов порятунок: наш дитбудинок евакуюють спочатку до Ковеля. Їхали довго, поїзд часто зупинявся під час повітряної тривоги. І знову було страшно, особливо у ті хвилини, коли доносився гуркіт військової техніки і віддалені вибухи. Їхали всі « на нервах», але тримаємось гуртом, намагаємось показати приклад меншим.

А потім,

на залізничному вокзалі Ковеля , я побачив величезний натовп дітей з валізками, рюкзаками, просто з пакетами, їх було біля 1000. Моторошна картина, яка ніколи не забудеться.

А далі автобусами у супроводі поліцейських машин нас везли до українсько- польської границі, де вже зустрічали волонтери з гарячим чаєм та бутербродами. Я ніколи не забуду того моменту.

За кордоном ми перебували півтора роки.

Низький уклін полякам за їхню допомогу, милосердя, турботу і порятунок. Ми були у безпеці, ситі, обігріті, оточені увагою і теплом. Але думки були з Україною.

Разом з дитячим будинком я повернувся до Одеси, де я народився і прожив 16 років. Але моє місто змінилось…З’явились зруйновані будівлі, знищена техніка, вирви після «прильотів».

Лячно й неймовірно боляче бачити, як колись дружній народ тепер нищить нашу Батьківщину, вбиває малих і старих, намагаючись сказати усьому світові, що « вони захищають» нас від нацистів.

Війна триває, росія продовжує тероризувати наше населення. Доблесна українська армія боронить країну. Їй допомагають наші союзники, неймовірний внесок у перемогу роблять волонтери і прості громадяни. Як і увесь народ, мрію про закінчення війни, про мир і відродження з попелу нашої неньки- України. Вірю в перемогу, слава ЗСУ, слава Україні!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Одеса 2022 2023 Текст Історії мирних діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення сироти діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Біженці Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій