Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Іван Панченко

"Усі, хто там був, загинули"

переглядів: 19

Іван Панченко загинув 5 березня 2022 року неподалік храму у селі Ясногородка на Київщині. Він разом із протоієреєм Ростиславом Дударенком були на блокпосту, який організували місцеві добровольці. На зустріч їхала російська військова техніка. Добровольці почали стріляти, окупанти відкрили вогонь у відповідь. Усі, хто там був, загинули. Також російський обстріл в Ясногородці того дня відібрав життя Лідії Скляр.

Усі, хто там був, загинули

Іванові Панченку було 24 роки. Народився у Києві. Часто приїжджав у гості до бабусі з дідусем у село Ясногородка. Мав середню спеціальну освіту електромеханіка. Протоієрей місцевого храму Ростислав Дударенко допоміг йому вступити в училище, мотивував і підтримував.

«Коли Іванові було 9-10 років, померла прабабуся і тоді наша сім’я познайомилася з Ростиславом. Іван почав прислужувати під час богослужінь у храмі, а згодом став паламарем. Ваня жив церквою, допомогою людям, дуже цінував дружбу з Ростиславом», – розповіла сестра Івана Ганна Романова.

Іван Панченко і Ростислав Дударенко також працювали разом: клали бруківку, асфальт, робили мости.

На дозвіллі Іван захоплювався автомобілями, допомагав їх ремонтувати. Поки був живий тато, допомагав йому з обслуговуванням трактора.

«Брат був веселим, ми постійно дуркували. Він любив дітей. Своїх не мав, тож грався з племінниками. Коли почалася повномасштабна війна, Іван і Ростислав залишалися з прихожанами. Допомагали людям», – сказала Ганна.

Загиблих Івана, Ростислава й добровольців поховали у Фастові на кладовищі. У травні того ж року перепоховали у Ясногородці.

В Івана Панченка залишилися мама, дві сестри, племінники. 

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Ясногородка 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки поранені психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення перший день війни Соцмережі окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій