Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марина Віталіївна Дерев'янко

"У всіх прокинулася людяність і бажання допомагати один одному"

переглядів: 168

Я народилася в Маріуполі. Мої батьки на момент повномасштабного вторгнення там жили. Я мешкала у місті Харків і виїжджала вже звідти. Зараз я проживаю в Ужгороді. Він став моїм прихистком. 

Повномасштабна війна застала мене в Харкові. Я прокинулася від звуків вибухів, хоча це був центр, але все одно було все чути. Першу ніч дуже мало спали, перемістилися з кімнат у ванну та проводили там увесь час. У нас ще було дві кішки, яких ми збирали по всій квартирі. Вони теж були з нами у ванній.

Я не вірила, що розпочнеться така війна. До останнього сподівалась, що це неможливо. Хоча обстановка була напруженою. У моєму офісі люди ходили з кам'яними обличчями. Всі чогось поганого чекали, а я ходила і всіх заспокоювала, переконувала, що все буде добре. Всередині лютого я повернулася з відпочинку з-за кордону і дуже відчувався контраст, тут ніби жалоба якась. Про всякий випадок я заправила повний бак машини за кілька днів до війни. І в нас було паливо хоча б на перший час. Ще я купила кішкам переноски. Щоб можна було, у разі чого, їх туди покласти і поставити в машину. 

На початку війни у Харкові зачинилися магазини і аптеки. У нас у місті не було нічого розграбовано, так як у Маріуполі, але все зачинялося.

Найскладнішим було те, що у нас не було корму для кішок. У нас були деякі запаси - крупи, консерви. Також допомагали сусіди один одному. У всіх прокинулося почуття людяності і бажання допомогти один одному. Це було дуже цінно.

Коли ми виїжджали, найголовніша проблема була з паливом, його неможливо було ніде дістати. Були дуже великі черги на заправках, і у нас не було часу в них стояти. Тому що комендантська година в Харкові розпочиналася о 15 годині дня. День скорочувався вдвічі, і ми все мали встигнути до 15 години. Тому паливо допомагали знайти люди, які заливали його з бочок один одному. Не на заправці. І коли розпочиналася комендантська година, не можна було далі рухатися. Треба було шукати, в кого зупинитися. Якісь знайомі щоб були, або швидко шукати в телеграм-чатах, хто може прихистити. Ми не зупинялися в загальних прихистках (у школах були розміщення, я пам'ятаю), а просто – у людей удома. 

Коли ми їхали з Харкова до Ужгорода, це був довгий шлях. Ми робили кілька зупинок у дорозі, і мене дуже приємно вразили люди, які траплялися. Це неймовірно щирі і добрі українці, які готові були прихистити, нагодувати, допомогти. Вони не відчули тоді ще на собі війни, а ми їхали зі сходу, і нам усі допомагали. 

Моя робота закінчилась 24 лютого. Кампанія, де я працювала, знаходиться в Харкові. Вона зараз не працює, тому я поки що без роботи. Це був магазин одягу. Тут я роботу не шукала, у мене зараз немає у цьому життєвої потреби. Мені допомагає чоловік. 

До Ужгорода у нас було кілька зупинок. Ми два місяці прожили в Олександрії, потім два місяці були в горах у маленькому будиночку. А вже влітку ми переїхали в Ужгород. Тут вже майже пів року. Тут є життя. 

Від апатії і психологічного напруження мені допомагає йога. Це мене тримає в нормальному стані.

По-друге, я люблю робити якісь штуки руками. Тут, на Закарпатті, я навчилася ліпити з глини, і я роблю посуд. Не на продаж, а для себе. Це відволікає від подій, які відбуваються навколо. 

Мене зворушило, скільки людей просто так надавали допомогу моїм батькам, коли вони перебували в Маріуполі. З ними не було взагалі ніякого зв'язку. Я навіть не знала, чи живі вони. Потім вони вийшли на зв'язок, і постало питання, як їм звідти вибратися. Одна історія, як я просто виїхала з Харкова, а інша - коли з Маріуполя треба вибиратися.

Я почала шукати якісь варіанти. Були волонтери, але вони не вивозили родини, які були зі своїми речами, з домашніми тваринами. Ми шукали людей, які б могли допомогти, і вони знаходились. Хтось допоміг пройти фільтрацію, хтось допоміг скласти маршрут, який буде більш безпечний. Це було дуже зворушливо.

Я вірю у те, що все буде добре. Якщо подивитися з філософського боку, то ця війна – це дуже цінний досвід, тому я вважаю, що це все закінчиться, коли ми зрозуміємо цінність нашого життя і нашої країни. І почнемо ставитися з розумом до того, що відбувається.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій