Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Володимирівна Омельянська

«У вікно спальні я бачила автостанцію і кілька вулиць: вони були червоними від вибухів»

переглядів: 107

У 2014 році я була вагітна. Жила з чоловіком і дитиною у Донецьку. Були обстріли, особливо потужні – у районі залізничного вокзалу. 11 серпня ми виїхали у Дружківку, а у грудні – в Маріуполь. У Донецьку залишився будинок, який ми будували три роки, а в Маріуполі винаймали квартиру. Після декрету я влаштувалася на роботу у компанію Carlsberg. Мала хорошу штатну посаду, а через війну втратила її. Заново будувати кар’єру дуже складно. 

Ми не очікували масштабної війни. 22 лютого 2022 року були на мітингу. 24 лютого переїхали з Лівобережного району на бульвар Шевченка. Жили у друзів до 16 березня. Останні два дні у нас майже не залишалося продуктів. 

Коли стало трішки тихіше, мій чоловік і чоловік подруги пішли подивитися, що відбувалося. Вони побачили росіян і їхню військову техніку – і відразу повернулися до будинку. Звістка про окупантів стала для мене шоком. У мене було таке відчуття, наче я померла. 

Ми жодного разу не спускалися у підвал. Більшість мешканців будинку ночували в ньому. Ми розуміли, що в разі обвалу не виберемося звідти, тому залишалися у квартирі. У вікно спальні я бачила автостанцію і кілька вулиць. Вони були червоними від вибухів. 

Подруга знайшла балон, завдяки чому у нас була імпровізована газова горілка. Раз на день ми їли щось тепле. Ми не знали, як довго нам доведеться прожити в таких умовах, тому економили газ. 

Ми кілька разів їздили до драмтеатру, бо ходили чутки про «зелений коридор». Біля стадіону збирались автоколони, але жодна з них не виїхала. А 16 березня хтось сказав, що можна виїжджати. Того ж дня ми вирушили в бік Запоріжжя. Перетнули багато блокпостів. Росіяни насміхалися з нас, говорили, що куди б ми не поїхали, вони рано чи пізно там будуть. Ми приїхали в Запоріжжя о сьомій годині вечора. З’явився зв’язок – мені почали надходити повідомлення. Ми розмістилися у службовому готелі. Уперше за кілька тижнів змогли помитися, випрати речі й нормально поїсти. Потім поїхали до Дніпра, згодом – у Вінницю. 

Дуже важливо перемогти росію на полі бою, щоб нашим дітям і внукам не довелося знову пережити те, що ми переживаємо зараз.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення непродовольчі товари робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій