Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Сергіївна Власова

«У театрі було багато жінок з дітьми – і жодних військових»

переглядів: 225

Мені 48 років. Ми з чоловіком, меншою донькою і моєю мамою мешкали в Маріуполі, неподалік від драмтеатру. Я держслужбовець. Старша донька – стоматолог. Жила в Києві, а напередодні війни приїхала до нас в гості. 

24 лютого, о шостій ранку, з Києва зателефонувала сестра чоловіка й сказала, щоб ми збирали речі, бо почалася війна. Ми не послухалися, бо не вірили, що все буде дуже погано. Ввімкнули телевізор і слідкували за розвитком подій. Були впевнені на сто відсотків, що наше місто добре захищене. 

До 15 березня сиділи під обстрілами. На моїх очах розбомбили школу, в якій навчалася донька. За два дні до удару по драмтеатру ми набирали біля нього воду з пожежного гідранта. Заходили в театр, щоб перечекати обстріл. Там було багато жінок з дітьми – і жодних військових. 

Ми не ховалися в підвалах – сиділи у своїй квартирі. У ній якимось дивом вціліли вікна. Моїй мамі 71 рік. З нею спав пес, грів її. 

Ми бачили, як у сусідньому дворі загинули люди, які готували їсти. Було не менше двадцяти трупів. 13 й 14 березня нас бомбили кожні двадцять хвилин. Ми навіть не могли закип’ятити воду на багатті. Просто молилися Богу, щоб вижити. 

17 березня, вже після нашого від’їзду, згорів наш дев’ятиповерховий будинок. Все, що від нього залишилося, росіяни знесли.

Ми їхали у невеличкій колоні з чотирьох автомобілів. У нашому авто були я, чоловік, моя мама і дві наші доньки. Добиралися до Запоріжжя чотирнадцять годин. Нас зустріли поліцейські й провели до дитячого садка, в якому ми переночували. Зранку поїхали в Жовті Води. Зараз живемо в Дніпрі. 

Ми мріємо повернутися додому, хоча нашої квартири вже немає. Мабуть, це буде дуже важко – побачити на власні очі пустир на тому місці, де стояв будинок. Але я хочу повернутися. Постійно слідкую за новинами. Чекаю звільнення свого міста. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій