Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Борис Кірсань

«У школі кожен день проводиться, як останній...»

переглядів: 26

Кірсань Борис, учень 8 класу Дніпровського техніко-економічного ліцею №61 "ЕРУДИТ" ДМР

Вчитель, що надихнув на написання есе - Лук'янова Валерія Юріївна

Війна. Моя історія

На дворі було двадцять четверте лютого, приблизно п’ята година ранку. Мені щось захотілося пійти на кухню та попити води, набрав воду і чую, що якись вибух на дворі стався. Пішов за телефоном, щоб подивитися, що це було. Пишуть «Дорогі українці, на жаль почалася війна».

Мені після цього перехотілося пити. Маті зайшла на кухню і каже: « Чого ти не у ліжку?», а я їй кажу, що «Мамо, війна на дворі» Аж їй стало не по собі.

У той момент усі люди дуже сильно боялися, але після року війни, багатьом стало байдуже. У цей день в мене світ перекинувся у поганий бік. Уся родина збирала якісь речі. Ми були здивовані, що у двадцять першому столітті будуть війни.

Я та мій молодший брат почали панікувати, я почав дзвонити друзям і питати «Ти справді віриш, що почалася війна?», вони відповідали, що ні, але, нажаль, війна була справжньою.

Мені було на той час дванадцять років, для мене це було несподівано, страшно та я не розумів, що взагалі відбувалося. У моєму житті сталося дуже багато несподіваних речей, які я зараз розповім. З початком війни в мене почали з’являтися нові хоббі, такі як: самбо (боротьба), катання на велосипеді, читання книжок та мабуть, що само з’явилося, це моральна допомога людям, навіть, якщо вони не прерозумні та адекватні.

Ця здібність мені допомагає лагодити із людьми. В мене почали з’являтися друзі, а саме віддані друзі, я зрозумів, як треба себе поводити із гідними і не гідними людьми, для мене гідні люди, ті які вміють з усіма розмовляти на одному і тому ж рівні, не гідні - це які починають про тебе щось казати за твоєю спиною, а у лице брехати та навчився ставити на своє місце «бидло».

Сам займаюся у Штурмі ( це не реклама та мені ніхто не заплатив), почав там ходити до табору на канікулах, згодом став помічником вожатих. З сьомого класу почав гарно вчитися та так, що  у кінці року в мене у табелі не було жодної дев’ятки.

Літом я почав шукати людей до компанії, для того щоб гуляти, але, нажаль, коли спускався по сходам, поставив ногу неправильно та впав, поїхав до травмпункту, сказали, що в мене розтягнення зв’язок, десь днів десять пролежав і, як на зло захворів, а потім потрапив до лікарні. У ній пролежав три неділі і мене виписали з неї, час минав швидко.

А ось настало перше вересня і перший навчальний день. У школі кожен день проводиться, як останній, а нам казали, що ми щось не так робимо, то ми сидимо вислуховуємо класного керівника, але мені прегарно запам’яталося декілька моментів, а саме – це буле десь дві неділі тому (30.10.2023 або 31.10.2023), йду до школи із своїм другом, а на вулиці лунає тривога, ми вирішили посидіти на вулиці, щось сидимо та чуємо, як летить чи ракета чи винищувач, я та мій друг злякалися та побігли до укриття.

Сидимо з моїми однокласниками на уроці та починається тривога, усі біжуть до укриття, ми із класом сидимо та починається предовга тривога, щоб не збрехати, ми сиділи близько трьох або чотирьох годин і так увесь день минув.

У моїй родині змін конкретних не відбулося, але я помітив, що після початку війни ми якось стали чути одне одного та поважати чужий труд. Коли почали відключати світло, а саме у середині листопада, то ми сиділи з братом, грали у шахи.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дніпро 2022 2023 Текст Історії мирних діти обстріли безпека та життєзабезпечення освіта здоров'я діти Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій