Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Дмитро Володимирович Александров

"У пологовому будинку у пакети складали мертвих немовлят"

переглядів: 61

Ми з дружиною родом з Маріуполя. У Дніпро переїхали ще одинадцять років тому. А наші батьки у Маріуполі постраждали. У тещі ракета лежить на балконі дев'ятого поверху. Вона живе у районі порту. Там снаряд пробив дев'ятий поверх, упав і не здетонував. Родичі надсилали фото. Я хвилювався дуже за маму. З нею не було зв'язку, потім вона телефонувала, говорила, що жива. 

Коли дізнався про повномасштабну війну, був шокований. Мені зателефонував колега і повідомив, що почалася війна, і він іде у військкомат. Потім ми почули вибух. Зателефонувала мама з Маріуполя. Я пригадую, як у 2014 році ми розмовляли по телефону, і я чув, як лунали автоматні черги. 

Найбільше шокувало те, що у мене один знайомий із Маріуполя працював на "швидкій", коли бомбили пологовий будинок. Він сказав, що бачив на власні очі, як у пакети складали мертвих немовлят. У нього була контузія. Пологовий, звичайно, вразив. 

Місто майже повністю знищили. Моя мама працювала на Метінвесті. Її цех реставрували, вклали величезні гроші. Рашисти його знищили повністю. Вона тепер працює на м'ясокомбінаті. 

У мене троє дітей, які жили у Маріуполі з бабусею. Їм 18, 15 і 13 років. Вони пішли нещодавно до психіатра. Психологічно всім було дуже важко. Коли вони виїжджали з окупації, їх чеченці зупиняли, довелося пройти 12 чи 14 блокпостів. Мама казала, що постійно була заграва від вибухів і пожеж. Вночі було, як вдень. Це був жах. 

Якісь чеченці у моєму місті можуть кого захочуть застрелити. Телефони дивилися, флешки. Ніби якесь кіно. Мені не довелося це пережити, а моя родина психологічну травму отримала. 

Я вірю, що ми переможемо, але коли це буде, не знаю.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дніпро 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота сім'ї з двома і більше дітьми літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій