Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Євгенівна Крива

"У підвалі ми їли королівські креветки. Для мене це було приємним бонусом"

переглядів: 101

Ми з Маріуполя. Перебували там до квітня 2022. Жили у підвалі разом з маленькою трирічною дитиною. Ми хотіли виїжджати ще в перший день війни, але у нас не було машини. Якби вона була, ми б виїхали відразу. Довелося залишитися у Маріуполі надовго і шукати можливість виїхати. 

Ми жили на Лівому березі. Переїхали на 23-й мікрорайон: подумали, що там буде більш безпечно. І це рішення виявилося правильним, бо у наш будинок було пряме влучання. Дім загорівся, а ми залишилися живими. Навчилися готувати на багатті. Було дуже складно і страшно. 

Спочатку було потрясіння, але виявилось, що до всього можна звикнути. Ми не мились тиждень, або й два. Вода для приготування їжі у нас була. Добре, що ми переїхали до 23-го мікрарайону, там було джерело. Набирати воду було дуже небезпечно, там гинули люди, потрапляючи під обстріли. Ми зливали воду з системи опалення, щоб була технічна вода. Комусь було ще гірше, нам - ще більш-менш, бо ми були з водою. Люди до нас приходили, її просили. 

Всі маріупольці згуртувалися. У підвалі ділилися всім, чим можна було. Магазини були зачинені, але люди розбирали їжу, щоб хоч якось можна було вижити.

Ми у підвалі їли королівські креветки. Для мене це було приємним бонусом.

З моєї родини всі пороз'їжджались по різних містах і країнах. Хтось у Польщі, у Маріуполі залишилися тато і бабуся. Коли ми побачимось, невідомо.

Мій брат приїхав з Одеси і нас забрав. Було дуже страшно виїжджати, їхали довго через Запоріжжя. Певне залишимось тут, в Одесі. Певний час я приймала заспокійливі, довго не могла заснути. Зараз відновлююсь потихеньку. 

Сподіваюсь, що війна незабаром закінчиться. Я збираюсь шукати роботу, влаштовуватися. Хочу придбати квартиру, якщо держава буде виплачувати компенсації за втрачене житло.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода санітарія і гігієна житло непродовольчі товари робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій