Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Миколаївна Ковальчук

«У підвалах маріупольці гинули цілими сім’ями»

переглядів: 112

Одинадцять діб Наталія з маленькою дитиною ховалася в підвалах Маріуполя. Зараз вона живе на Івано-Франківщині й мріє повернутися до рідного міста, де залишилися її батьки. 

2014 року ми вже бачили війну і не чекали, що вона буде така, як зараз. Думали, постріляють, та й усе. 23 лютого 2022 року моя дитина ще ходила до садочка. Усе було як завжди: ми йшли із садочка, заходили до магазинів, усе працювало. Ніщо не вказувало на те, що може статися. Я на той час не дуже й новини дивилася. Прийшли додому, повечеряли й лягли спати. Вранці збиралися йти до садочка. А о пів на третю ночі почули безперервні вибухи.

Бомбили страшенно, стріляли повсюди. А потім згорів сусідній будинок на чотири під’їзди. Зранку був дуже сильний вибух. Сказали, що впала авіабомба.

Ми перебралися до підвалу. Більше в квартирі не жили, бо було дуже страшно.

Я взяла тільки свій паспорт і одну сумку з дитячими домашніми речами. Думала, пересидимо й повернемося. Хто знав, що ми залишимося без житла? Що квартира згорить, а будинок знесуть?

Ми ховалися в підвалах 11 діб, з десятого березня. Спочатку я думала, що в підвалі безпечно, але побачила відео, та й люди розповідали, як цілі сім’ї гинули у підвалах.

Ми переїхали до іншого району. Усе, що в нас було, це продукти, які ми встигли купити в АТБ, а також морква та буряк з оптового ринку. Ще трохи картоплі було. Варили борщ, суп, макарони. На жаль, мішок з овочами і деякими нашими речами в нас вкрали, поки ми перебігали з одного підвалу до іншого.

Я тоді в такому відчаї була: переживала, що дитина буде їсти. Але вона не вередувала. По воду ходили до криниці неподалік. Ліків не було: тільки те, що я взяла з дому. Через розгубленість не взяла дитині навіть таблеток від температури.

Якось ми пішли до драмтеатру, щоб дізнатися, чи можна виїхати з міста. Там було багато людей, але ніхто нічого не знав. Це було ще до десятого березня. Там стояла одна вантажна машина, повна черствого хліба. Ми попросили в чоловіка, він дав один батон і одну булку. Ми розтягнути їх на деякий час.

21 березня у місті вже були окупанти. Чи давно вони були в нашому дворі - не скажу, бо останніми днями ми й носа не показували з підвалу.

Було дуже страшно: вночі ми чули, що просто біля будинку стоять і стріляють. А коли вийшли, то побачили, що там справді стояв танк чи щось таке, бо лежало багато гільз.

Люди розповіли, що окупанти говорили: «Потерпите еще немножко». А чого нам терпіти? Хіба їх хтось кликав?

Так от, вийшли ми з двору. У наш двір прильотів не було: все летіло далі, на Азовсталь. З того боку лунали страшні вибухи, все було в диму. Ми пройшли Спорт-Сіті та Метро. Аж до їхнього блокпосту. А за ним заправка була - там люди і збиралися. Під’їхав автобус, він вивозив людей безкоштовно. Привіз нас до Нікольського, у школу. Ми думали того самого дня поїхати звідти, але не було на чому.

На другий день треба було записуватися. Їхали, хто куди: в Ростов, Донецьк, Таганрог. Але ми хотіли на підконтрольну Україні територію. Наступного дня автобус довіз нас до Мангуша. Там ми пробули дві доби. А звідти нас підвезли до Бердянська. У Бердянську пробули чотири доби. Там були дві жінки, теж із Маріуполя, з машиною, але без водія. І ми з ними виїхали з Бердянська.

Тепер ми в Івано-Франківській області. Тут живе моя тітка, і мама моя звідси. Тітка прихистила нас у себе. Два тижні ми прожили в неї. Тоді вона знайшла нам інше житло, і ми переїхали.

Мені досі не віриться в це страхіття. Я бачила все на власні очі, але не вірю, що в мене більше немає житла, що повернутися немає куди. Що я вже рік не бачила своїх батьків, а такого ніколи в житті не було.

Батьки залишилися в Маріуполі, живуть у чужій хаті. А коли наші почнуть деокуповувати місто, де їм сховатися? Я дуже за них хвилююся.

Я мрію про те, щоб не гинули люди. Щоб не було такого, що у нас відбувається, щоб не було зрадників. Бо це страшно, коли живуть люди в нашій країні й зраджують її. Мрію, щоб був мир. Щоб діти ходили до школи, до садочка, як раніше. Щоб батьки працювали. Щоб у всіх було житло і люди не поневірялися. Щоб держава піклувалася про людей. Адже люди таке пережили і відчувають страх за своє майбутнє.

Так хочеться додому – туди, де я народилася й прожила 40 років, народила свою дитину. Сподіваюсь, місто відбудують і людям буде де жити.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода харчування дітей житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація обстріли "Азовсталі"
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій