Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Аліна Айрапетян

"У перший день війни моя родина прийняла рішення залишитися вдома"

переглядів: 47

Айрапетян Аліна, учениця 10 класу Харківського ліцею №16 Харківської міської ради Харківської області

«Війна. Моя історія»

24 лютого. Дата в житті кожного українця, яка розділила життя на «до» і «після». У кожного з нас своя історія, пов'язана із початком війни, подіями, що тривали після, своє лихо: хтось втратив родину, домівку, але один біль на всіх - утрата миру.

У перший день війни моя родина прийняла рішення залишитися вдома, нікуди не виїжджати. Так ми й жили у нашому будиночку: мама з татом, бабусь із дідусем, мої брати, я та кішка з собакою. А сьомого березня до нас приїхали тітка з дядьком та двоюрідним братом, бо  вони мешкали в багатоповерхівці й боялися. Було тіснувато, страшно від  постійних  звуків обстрілів , та попри все ми були разом -  і це надавало впевненості та сили.

Одного дня ми з татом та братом пішли до аптеки, бо у бабусі закінчувалися ліки. І тут почався обстріл. Вибухи, які зупиняють твоє серце. Від них здригається земля, і, здається,  страшніше у житті мені не було ніколи. Наче у кіно, я бачила, як б'ється скло і як упав мій брат, коли в нього потрапив уламок.

Поки не приїхала швидка, я тримала голову братика у себе на колінах, розмовляла з ним та заспокоювала, не давала втрачати свідомість. Його забрали до лікарні та прооперували, а ми вдома чекали на результат операції та дуже хвилювалися, щоб з малим усе було добре.

Пізніше, коли брата виписали з лікарні нас , менших, разом із бабусею відправили до більш тихого місця, до Гадяча. Потім був Львів, а пізніше й Польща. Брату потрібна була реабілітація після хвороби, тому   довелося  виїхати, і мені теж, бо старенька й хвора бабця не впоралася б з малим, який тільки- то пережив стрес та операцію.

Пройшло вже п'ятсот п'ять днів, як я не вдома. Дуже сумую за рідною домівкою та за своєю родиною. Але я впевнена , що війна скоро закінчиться перемогою. Нашою перемогою, бо українці знають, за що воюють і кого захищають у боях. Далеко- далеко від дому я не забуваю, звідки я, пишаюся цим і мрію про повернення до рідного краю.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2022 2023 Текст Історії мирних жінки молодь діти психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення перший день війни Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій