Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Нікіта Дмитрович Пєвнєв

«У мою країну, сонячну, пісенну, хлібосійну, прийшла справжня війна…надовго!»

переглядів: 217

Пєвнєв Нікіта, 15 років,

Зориківський ЗЗСО І-ІІІ ст., село Новомикільське

Есе «Один день»

Війна… Від цього слова віє жаром, пилом і порохом. А ще воно з гірким присмаком диму і людських сліз.

Уперше про війну у моїй родині заговорили на початку 2014-го року. Події в Києві на Майдані Незалежності сколихнули всю Україну, звістки про перші жертви чорним птахом прилітали в українські оселі. Своїм дитячим мозком я не міг усвідомити того, що у мою країну, сонячну, пісенну, хлібосійну, прийшла справжня війна…надовго!

Улітку до наших сусідів з`їхалися родичі, цілими родинами: з дітьми і онуками. Було дуже дивно, що вони не поспішали повертатися додому, хоч літо добігало кінця. Дітей-школярів готували до школи. Вони разом з «місцевими» раділи новому шкільному краму (їхні старі рюкзаки, кросівки, кеди залишилися вдома, куди було небезпечно повертатися).

Першого вересня 2014-го року наша школа поповнилася новими учнями. Їх було багато: у кожному класі по кілька дітей. Саме цього дня я повністю усвідомив, що у моїй країні велике лихо, осягнув той біль, який калічив душі людей і нещастя, яке приходило в родини разом з трунами із загиблими, військовими і цивільними…

Мабуть, саме тоді я швидко подорослішав, багато чого зрозумів. Але не звик. До війни не можна звикнути, і не можна змиритися зі страшною реальністю, тому що так не повинно бути! Дітей народжують для миру, а не для війни.

Біль огортає мою душу, коли думаю про те, що коїться там, на лінії розмежування, на лінії вогню… Скільки ще віддадуть сирій землі наших захисників; найстрашніше, що серед них - молоді, невінчані?..

Війна триває більше семи років. І я все частіше думаю, коли наші поля перестануть бути полями боїв, а знову заколосяться житом і пшеницею? Коли прийде мир, постукає в кожну оселю, зруйновану і вцілілу, доброю звісткою: «Війна закінчилася!»

Мир – основа щасливого людського існування. Це благо, якого немає у людей, котрі залишилися у містах і селах, охоплених війною. Хіба вони у чомусь завинили?

З великою радістю і задоволенням хотілося б написати історію про день, коли прийшов мир у мою Україну. Адже радісні події піснями і музикою залишаються у нашій пам`яті і вічно живуть у серці!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2014 Текст Історії мирних діти безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій