Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вероніка Колосарьова

"У моєму житті ніби змінилося все і нічого"

переглядів: 317

Колосарьова Вероніка, 15 років, 10 клас , КЗО "Спеціалізована школа №7 з поглибленим вивченням іноземних мов Дніпровської міської ради"  

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Полив'яна Тетяна Іванівна 

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

Думаю, ніхто ніколи особливо і не думав: “Як це - війна?”. Я теж ніколи не уявляла цих картин, а в наш час вийшло так, що й уявляти вже не треба...

Цей день, 24 лютого, мав бути таким самим, як і завжди. Я прокинулася по будильнику близько 5 ранку, чесно кажучи, не пам'ятаю точний час, адже не змогла відразу прокинутися. Десь у напівдрімоті я чула віддалене "бах", і тоді мені подумалося: "Напевно, діти знову петарди підривають". Звичайно, о 5-й ранку... Уже пізніше, піднявшись з ліжка, я беру телефон у руку, дивлюся повідомлення, а там одне чітке, ємне "війна". Це було якось не зрозуміло. Не страшно, просто не зрозуміло. Того ранку я зібрала речі в рюкзак, підготувала все, і все одно сиділа в прострації з почуттям, ніби щось відбувається, а ось що - не знаю. Це складно усвідомити, надто складно. Часом і зараз я живу так, як раніше, поринаю в "спокійне" життя, але лише сирена за вікном щодня нагадує мені, у якій ситуації я знаходжусь.

У моєму житті ніби змінилося все і нічого. Я залишаюся у своєму рідному домі, мої близькі живі, я навчаюсь дистанційно, але це не щось незвичне, адже так уже було за часів карантину. І все одно я розумію, що вже не так, як раніше. Раніше я не відчувала неясний страх від віддалених вибухів, не було страшно засинати, бо не було думки: "А раптом і не прокинуся?". Зрештою, я не читала стільки новин та не чула ці вічні сирени.

Чесно, я вдячна всьому, що мені так пощастило. Війна ніби пощадила мене, я живу начебто спокійно, якщо можна так сказати... І щоразу цей шок і чужий біль, коли я бачу, скільки забрала війна в інших... Я боялася з перших днів, бо, напевно, була однією з небагатьох, хто все-таки думав: "Будуть і по мирних жителях стріляти". І я ненавиджу те, що ця думка виявилася правдою. Чужі мрії, будинки, життя - вони зникають миттєво. Це і страшно, і злить, шокує. Жаль дітей, тварин. Ми, підлітки та дорослі, розуміємо те, що відбувається зараз, але всі діти та домашні улюбленці просто не можуть усвідомити. Їм страшно, вони страждають, і вони зовсім не винні. Ця думка переслідує мене щодня.

І зараз, після всього, слово ''мир’’ справді вже ''Мир’’ із великої літери. Те, що раніше було буденністю, зараз виглядає як бажана реліквія, мрія. Але я знаю, що люди завжди прагнуть досягти своєї мрії. І мені не треба вірити чи сподіватися, що Мир настане. Я просто знаю, що так буде, і ми всі разом досягнемо цієї мети. Слава Україні!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дніпро 2022 Текст Історії мирних діти психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій