Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина

«У Мирнограді давно не лунає дитячий сміх»

переглядів: 124

Я живу одна. Коли почалася війна, усі стали переживати, бо ми живемо зовсім поряд з Авдіївкою. Коли росіяни почали активно наступати, більша частина жителів містечка виїхала, але потім почали поступово повертатися. Тут, на щастя, і продукти є, і робота. Поки прильотів не було.

Я не збиралась виїжджати. У нас не було обстрілів, потрібно було працювати. Але на початку березня ми все ж виїхали на Закарпаття, потім були у Житомирі, а зараз повернулися додому. Я працюю на об'єкті критичної інфраструктури – у міськводоканалі.

Їздила на Закарпаття з маленьким собачкою, він нормально переніс дорогу. Їхала маршрутками до Львова, бо потягом добиратися важко – багато людей, я ще й з твариною. У дорозі літнім людям було нелегко, ми допомагали один одному. Потім поїхала в Житомирську область, тому що там батьківський дім, там живе сестра, я була у неї.

У Мирнограді довго не було опалення, складна ситуація з подачею води. У місьководоканалі нам видають гуманітарну допомогу. І місцева влада допомагає, і Фонд Ріната Ахметова. Аптеки у місті працюють. Спочатку було важкувато, коли тільки розпочалася війна, а зараз уже все налагодилось.

За цей час мене найбільше вразила житомирська траса. Там – жах, страшна розруха. А ще фотографії перших днів війни з Ірпеня, коли по розбитому мосту люди йдуть хто в чому – чоловік в одних трусах, куртці і чоботях, але на руках тримає собаку. Важко дивитись на заплакані очі маленьких діток.

Приємно вразило ставлення людей в Житомирі: мені там дуже допомогали. І в дорозі тяжко було їхати з сумками, з собакою, але люди ніколи не відмовляли у допомозі.

Хотілося б, щоб війна закінчилась Перемогою України. Як же може бути інакше!? Стільки страждань, стільки смертей. Україна переможе!

Своє майбутнє я бачу в мирній Україні. Мені сподобалось на Закарпатті, там дуже гарні будинки. Хочу, щоб і в нас такі були. Щоб діти пішли в школи і садочки. Дуже тяжко дивитися на Мирноград, бо тут не працює немає радісних дітей на вулицях, не чути їхнього сміху.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мирноград 2022 Текст Історії мирних жінки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода внутрішньо переміщені особи
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій