Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анна Абрамчук

"У мене тремтять руки , коли починається гроза"

переглядів: 147

Абрамчук Анна, 16 років, 10-В клас, Броварський ліцей №2 Імені Валися Олександровича Сухомлинського

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Накалюжна Алла Дмитрівна

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

Я й досі не усвідомила, що почалася війна. Я досі не можу звикнути, що я не дома. Я досі не можу змиритися з тим, що не можу обійняти своїх рідних та лягти спати зі своїм котиком.

Надзвичайно добре пам'ятаю, як, прокинувшись о 5:03, я спокійно пішла збирати рюкзак, бо подумала, що це звуки салютів. Побачивши спалах і почувши вибух, я вже трохи насторожилася.

Взявши свого глухого котика на руки ,я пішла будити маму. Розбудивши її, я спитала про дивні звуки ,які я чула. Адже це точно не війна, ми б знали заздалегідь, якби вона почалась. Мама спокійно сказала йти розбудити молодших сестер та збирати речі. Розбудивши дівчаток та сказавши їм збиратися, я пішла збирати себе та кота. Коли вийшла на болкон ,щоб взяти коту корм , побачила у вікні , як щось летить вгору. Я вибігла з болкону, зупинилась у коридорі, зажмурилась та сказала: «Зараз буде».

Мама глянула на мене насторожено. І через декілька секунд стався такий сильний вибух, що наш дім перетрясло, а у машин спрацювали сигналізації. Тут я уже в паніці, зі сльозами на очах, звонила дідусю й бабусі ,що проживають у Києві, поки мама казала не панікувати. Дідусь ,піднявши слухавку та почувши мій переляканий голос, сказав, що скоро приїде та забере нас.

Я ніколи не відчувала себе так погано, як тоді, в машині. Мене нудило, трусило, я плакала. Поки ми стояли у заторі, над нами пролетів літак. Тоді я вже подумала, що, можливо ,ми нікуди не доїдемо. Сестри не розуміли ,що відбувається, старше покоління трималося спокійно, намагаючись заспокоїти й мене.

Приїхавши в будинок до маминих батьків, ми слідкували за новинами. Дочекавшись тата, прийняли рішення їхати в Чернівці до друзів сім'ї. Більше 17 годин ми були в дорозі. Вночі ми бачили колону техніки. Тоді я вже вкотре прощалась із життям, адже була впевнена, що це ворожа колона. Як виявилося пізніше, це була українська. Ми декілька разів виїжджали на зустрічну смугу, в якийсь момент ледь не потрапили в аварію. Я знову плакала. Протягом тижня перебування в Чернівцях ми ховалися в погребі. Я не спала вночі, слідкуючи за новинами. Боялася , якщо я засну, то ніхто не почує небезбеки. Я могла заснути тільки вдень, коли дорослі не спали.

Через тиждень батьки прийняли рішення їхати в Чехію. Ми дуже боялися вирушати в невідомість. Але залишатися було небезпечно.

На кордоні простояли більше 54 годин. Було холодно, страшно, багатолюдно. Ми не знали ,куди їхали. Навіть не уявляли, в яке місто. Вже в дорозі вирішували, де зупинитися. Приїхали ми о 4:47 на Празький вокзал. Голодні, перелякані, хотіли спати і не знали, що буде далі.

З тогострашного ранку 24 лютого життя моєї родини надзвичайно змінилося. Зараз ми проживаємо в Чехії. Моя мама так і не знайшла роботу, тато проживає і працює в іншому місті. Ми з сестрами ходимо в школу. Я змушена навчатися в двох школах - в українській та чеській. Тут інша мова, інші люди, звичаї. Зараз,як ніколи, розумію слова Шевченка: "На чужині не ті люде — Тяжко з ними жити! Ні з ким буде поплакати, ні поговорити». З початком війни я почала дуже боятися голосних звуків. Коли в Чехії запускали салют ,у мене трусилося все тіло, я плакала. Я мене тремтять руки , коли починається гроза.

Найбільше мене приголомшує те, що через цю війну я декілька разів ледь не втратила близьких для мене людей.

Мир для мене сьогодні - це повернення мого життя. Повернення родини, друзів, хобі, кота. Це можливість без страху за життя рідних кожен раз їм телефонувати. Це повернення можливості обіймати важливих для мене людей. Я дуже хочу, щоб люди перестали втрачати своїх близьких, хочу, щоб усі сім'ї були разом та жили щасливо. Я хочу повернутися додому!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Бровари 2022 Текст Історії мирних діти психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій