Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина Володимирівна Ткаченко

"У мене був нервовий зрив, я не могла ходити"

переглядів: 81

Валентина тяжко пережила події в Охтирці. Росіяни били по будинкам, а потім били знову, щоб знищити тих, хто допомагав розгрібати завали

Я з Охтирки. У мене чоловік і двоє діток. Діти дорослі, живуть у Харкові і в Києві. Усе було добре до цієї війни. А тепер геть погано себе почуваю. Я вже й у психолога була, досі не можу відійти. Дуже переживала, чи все добре з дітьми буде.

Донька з Києва зателефонувала і сказала, що війна почалася. Ми думали, що це - десь на Донбасі, і навіть не припускали, що таке буде. У нас - свій дім. Ми живемо біля військової частини. Тут почалися вибухи, йшли танки. Ми чули стрілянину. Чоловік мене відправив у підвал, а сам пішов до військових допомагати, але ті відмовилися від допомоги й сказали, що краще просто не заважати. Тоді чоловік прибіг, посадив мене в машину, і ми виїхали в Чупахівку. Ми і виїжджали, і поверталися під обстрілами.

В Охтирці за 200 метрів від нас падали бомби, бо поруч військова частина та поліція. Дім зруйновано. Дах, стеля, стіни – усе посипалося. Трохи відновили, але основна частина досі пошкоджена.

Ми два місяці прожили в селищі, а зараз повернулися. Як десь вибухне, чоловік мене в село відвозить. Я там побуду і повертаюся. І цей страх досі є. У мене був нервовий зрив, я не могла ходити. Була у психолога - кажуть, що це пройде після закінчення війни.

У нас мікрорайон Дачний, центр, - то його майже нема. ТЕЦ розбита. Є будинки, що взагалі не підлягають відновленню. У садочок влучило - загинули дві дитини.

Після обстрілів, коли люди приходили на допомогу, росіяни обстрілювали повторно, щоб було більше жертв. І тоді гинули ті, хто намагався допомогти.

Велика кількість трупів орків була на вулиці після того, як їх ЗСУ відстрілювали.

Коли ми виїжджали з Охтирки, стояла колона військових. Ми подумали, що це наші, а вони вже проїхали наше місто й зупинилися на полігоні. Потім нам розповідали, що там бій був страшний. Мене аж трусить, коли згадую.

Мій чоловік - оптиміст: він вважає, що війна скоро скінчиться. Зараз ми не чуємо вибухів, але тривоги - щодня. У нас дім свій, у кімнаті доньки спецально не прибрані ковдри і матрац. Як тривога, я одразу туди пірнаю. Наш літак пролітав недавно, а ми думали, що це - щось вороже.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Охтирка 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій