Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Євген Валерійович Кузьміних

«У доньки два місяці тряслись руки, вона не могла спати»

переглядів: 105

Я з Херсонської області, Скадовського району, але 15 років жив у Маріуполі. Нині у мене немає квартири ні в Маріуполі, ні у Скадовську. Моя родина залишилася ні з чим.

У перший день війни я був на роботі. Дружина зателефонувала, сказала, що чула сирену. Потім почув, як щось вибухнуло.

16 березня ми виїхали, і саме у цей день було влучання прямо у наш дім. Ми жили на першому поверсі, кухня зруйнована вщент, на її місці зараз вирва. Будинку немає.

Напередодні виїзду до нас змогла додзвонитись моя сестра з Кривого Рогу, сказала, що буде зелений коридор. Так ми виїхали. Ночували на Білосарайській косі, потім у Бердянську, далі – у Запоріжжі, а звідти поїхали на Дніпропетровщину. Загалом добиралися ми три дні. Добре, що машина залишилася цілою. Без неї ми б не виїхали.

Меншій моїй донечці дев’ять років, синові – 23.

На блокпостах перевіряли все, в тому числі і татуювання. Було неприємно. Приставляли дуло автомата до дитини. Сина роздягали повністю. Було страшно.

Ми їхали на свій страх і ризик. Бачили підірвані машини, багато мертвих людей. Їхали по мінному полю. Не можна було ні вправо, ні вліво кермо повернути. Це було не те що страшно, це було дуже страшно. Але іншого виходу не було: потрібно було виїжджати, інакше ми б не вижили.

Коли проїхали Василівку, і побачили наші прапори, у нас почали трястися руки. Коли своїх побачили, стало легше.

Дуже прикро, що маріупольці грабували магазини. Причому, крали не продукти, а спиртні напої, які потім обмінювали на гречку, рис тощо. Ходили з цією горілкою, намагалися її обміняти на цигарки. Мародерство було страшне. Приміром, з нашої квартири винесли все.

Нам пощастило: орендуємо квартиру безкоштовно, платимо тільки за комунальні послуги. Отримуємо гуманітарну допомогу від хабу ЯМаріуполь.

Події в Маріуполі, звичайно ж, вплинули на психічний стан. У дитини два місяці тряслися руки, вона не могла нормально спати. Довелося водити її до психолога. Це було дуже тяжко.

Роботи для нас тут немає. Ні дружина, ні я не можемо влаштуватися.

Племінник мій воює за Україну. У мене інвалідність. Щойно наступить мир, повернемось у Маріуполь.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я житло робота люди з обмеженими можливостями діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій