Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Григорівна Куматренко

«Того, що волонтери привозили, на всіх не вистачало»

переглядів: 32

Я педагог на пенсії. Бачила війну з першого дня, зустріла її в Херсоні. З онучкою понад два місяці не могли виїхати звідти. Старалися виживати.

Дуже холодно тоді було, ми переживали, щоб були вода, світло, тепло, газ. Ліків не вистачало, я їздила й добувала. Стояла в черзі шість годин на морозі, щоб узяти пакет молока. Працювали магазини «Сита Хата». 

Була заборона піднімати ціни на продукти, але вони злетіли майже вдвічі. Одна компанія почала завозити в Херсон продукти, і там був такий натовп! На морозі люди стояли. Спочатку завезли картоплю, потім - макарони. 

У Херсоні був майже голод. Десь через півтора місяця стали привозити з навколишніх сіл продукти, але говорили, що на блокпостах у людей відбирали молоко, яйця, сир, бринзу – скільки хотіли. Тобто люди довозили до покупців не всі продукти, які брали з дому.

Хліба не було два тижні. Того, що волонтери привозили, на всіх не вистачало. Місцеві ресторани почали пекти хліб і видавати малозабезпеченим. Один ресторатор сказав: «Поки в мене буде борошно, я пектиму і даватиму людям хліб». 

У травні добрі люди вивезли нас із онучкою через Кривий Ріг. Їхали понад дві доби. Дуже довго тримали нас на блокпостах. У перший день доїхали тільки до Берислава. Дякую тим, хто допомагав цілій колоні людей, яка там зібралася. До нас поставилися з добротою, розумінням, допомагали, чим могли. На території місцевої лікарні надали нам допомогу, пригостили чаєм, бутербродами, розмістили на кушетках, ліжках. А наступного дня ми виїхали на Кривий Ріг.

Колона була понад півтори тисячі машин. У Давидовому Броді нас тримали більше восьми годин. Коли почали пропускати перші машини, їх обстріляли. Звичайно, у нас було багато радості, коли проїхали «сіру зону». Ми бачили покинуті машини, і нам сказали, що там було багато поранених. 

Потім нас зустрічали наші бійці. Потрапили ми в Кривому Розі в 19 школу. Дякую людям, які вночі нас усіх розмістили, дали можливість помитися, напоїли чаєм із бутербродами. А наступного дня ми приїхали на нове місце проживання – в Одеську область. 

Потім уже до нас з онучкою приїхала донька. Тепер ми всі разом живемо в Одеській області. 

Швидко війна не закінчиться. А найкраще було б, якби вона взагалі не починалася. Дуже шкода, що наші хлопці гинуть.

Хотілося б, щоб Україна все подолала. Дякую всім організаціям, які допомагають! Але я не знаю, як виживати. Хотілося б, щоб думали про таких простих людей, як ми.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Херсон 2022 Текст Історії мирних жінки пенсіонери діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій