Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Павло Павлов

«Тоді, у 2014 році, ми думали, що все швидко пройде»

переглядів: 192

Павлові з сім’єю двічі довелось тікати від війни. Спершу вони виїхали недалеко від дому з надією швидко повернутися, а цього разу змінили життя кардинально

До 2014 року ми жили в Красному Лучі Луганської області. Але його окупували, і ми переїхали до Слов`янська. А в 2022 році знов були змушені тікати від війни – цього разу до Чернівецької області. Зараз живемо тут у селі.

Пам’ятаю 2014 рік. Війна вже була. У Красному Лучі ходили бушували місцеві сепаратисти, мітинги збирали. Дуже неспокійно було. А потім впав Боїнг недалеко – кілометрів десять від нас, і десь приблизно в цей час наші звільнили Слов’янськ. Там у нас знайомі були – вони сказали: «Ну, приїжджайте сюди, поки у вас там все затихне». Всі думали тоді, що швидко пройде.

У 2014 році, як тільки почалося, все було страшно. У нас до Слов'янська 130 кілометрів по дорозі – там 8 блокпостів. 

Коли в'їхали на перший блокпост український, солдат подарував сину іграшку, і ми з дружиною розплакались, що нарешті в'їхали в Україну. А тоді ж іще пройшло тільки 4 місяці, як вони там почали кошмарити.

Ну, поїхали ми в Слов’янськ, вісім років прожили. Обустроїлися, я на пенсію вийшов. А тепер - знову село. Так що судьба така. Три переїзди. За цей час там і мати померла, яка залишилася в Красному селі, і жінка померла. По судьбі вдарило так, що довелося ближче до старості носитися по всій Україні. Обживатися то ж не так все просто, коли приїжджаєш в інше місце.

Зі Слов’янська ми поїхали 24 лютого, як тільки перші вибухи прозвучали. Краматорський аеропорт о пів на п'яту бомбували. Ми сіли в бус і поїхали.

Перша ніч у нас була в мотелі у Дніпрі. Паніка була у людей сумасшедша, особливо у працівників мотелю. Казали, що росіяни вже Мелітополь взяли, тому ось-ось будуть в Дніпрі. Я думав: «Звідки паніка така?» Ну от – а у самого напруження, бо всі панікують.

Другу ніч ми вже ночували в мотелі на Вінничині. І там було те ж саме. 

Літали літаки, і люди такі войовничі були всі, паніку підіймали. Все уявляли, як поряд вибухне, яка воронка буде. Коротше – паніка. 

Тому ходили шукали мітки-хрести, ми особисто засипали хрести на асфальті. По радіо казали, щоб засипали мітки, як де побачимо.

Паніка, весь місяць була паніка.

А так - добре прийняли нас тут, у Чернівцях, волонтерські організації. Спочатку відвезли в дитячу лікарню - поселили, кормили, потім допомагали знайти житло і поселитися. Зараз ми живемо в будинку сільської громади, будинок батюшки нам дали.

Живемо тут вже вісім місяців з початку війни. Городи садимо, доглядаємо, врожай збираємо. Ніколи не були селянами, а тут - город. Життя заставило. Стараємося вживати, бо пенсія невелика.

Ми сюди виїхали, бо дитині треба вчитися. А на тих територіях, в «ЛНР» у нас і досі багато знайомих лишилося. У частини з них там голови забиті, а є частина тих, які чекають Україну. Не знаю, як вони там.

Зараз, до речі, багато моїх друзів вже повернулись до Слов’янська - бо бачать, що окупантів відтягнули трохи. В 2014 році люди були впевнені, що росіяни більше туди не прийдуть. А вони знову напали. З такими сусідами нічого загадувати наперед не виходить.

А зараз ми живемо поряд з Угорщиною і Румунією, недалеко від кордону. Люди тут дуже хороші. Ми приїхали без нічого – нам все тут дали. Допомогу нам дають дві церкви: одяг і продукти. Ще румуни продуктові набори привозять. Дякуємо цьому краю, який нас прийняв, і намагаємося допомагати, чим можемо. Нам допомагають - і ми допомагаємо.

У нас в містах такого немає: зібралися люди, почистили двір, посадили дерева, електрику протягнули, їжі нанесли. Ранком прокидаємося – якась баночка стоїть на порозі… Приємно – до сліз.

Я раніше працював на шахті і в землеустрої. Якби мені хтось сказав, що у мене буде город… А от – під 60 років мені, і вперше город з’явився. Ну, слава Богу, все своє було, помідори-огірки на зиму позакривали. Я тут ходив у воєнкомат – хотів у військо. Півдня у черзі простояв, а мені сказали, що у мене вже вік – 58 років, і не взяли. Так що неправда ті розмови, що набирають всіх підряд.

Хоч з фінансами у нас і не дуже, але потроху військовим перечисляємо. Стараємось допомогти, щоб вони цих загарбників уже добили. Все ж таки, дев’ять років життя.

Наша перемога вже не за горами. Тим окупантам вже нічого не допоможе. Думаю, якщо країна буде відтворюватися, то, може, і ми з жінкою же в нагоді станемо. Я геодезіст, вона – бухгалтер. Досвід є великий. Так що, думаю, все буде добре.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Слов'янськ 2014 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій